Λευκορωσία: Μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα – Σε ποιους απαγορεύουν την επιβίβαση Belavia και Turkish Airlines

Μία ανθρωπιστική κρίση είναι σε εξέλιξη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, όπου χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και ζουν σε συνθήκες ψύχους.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στη Λευκορωσία, με την υπηρεσία φύλαξης συνόρων της  χώρας να ανακοινώνει ότι ομάδα περίπου 100 μεταναστών κινήθηκε προς έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

 

Στο μεταξύ οι πολωνικές Αρχές επεσήμαναν ότι εμπόδισαν αργά χθες Πέμπτη δύο ομάδες μεταναστών να περάσουν στο έδαφος της χώρας από τη Λευκορωσία, όπως ανέφερε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός TVN24 επικαλούμενος την τοπική αστυνομία.

Λευκορωσία

Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν πως το Μινσκ ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορά του και να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ.

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι διεξάγει μια «υβριδική επίθεση», ενώ η σύμμαχος του Κρεμλίνου Λευκορωσία έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

Η συνοριοφυλακή της Πολωνίας έγραψε σήμερα στο Twitter ότι χθες Πέμπτη έγιναν 223 απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της.

Λευκορωσία

Δύο περιστατικά που σημειώθηκαν το βράδυ αφορούσαν μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών: μία κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλοστότσκα, όπου ο λευκορωσικός στρατός προσπάθησε να ωθήσει περίπου 35 ανθρώπους –κυρίως γυναίκες και παιδιά—προς την πολωνική πλευρά, και μία ακόμη που αφορούσε μια ομάδα περίπου 100 μεταναστών κοντά στο Πολόβτσε, εξήγησε η τοπική αστυνομία.

 

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επισκέφθηκε τη μεθόριο με τη Λευκορωσία αργά την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται στην Πολωνία η Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους συνοριοφύλακες και όλους όσοι υπηρετούν στα σύνορά μας», έγραψε στο Twitter. «Προστατεύουν την ασφάλειά μας με τις υπηρεσίες τους. Δόξα και ευγνωμοσύνη σε αυτούς!», πρόσθεσε.

 

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία προειδοποίησαν χθες Πέμπτη ότι η μεταναστευτική κρίση ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη, ενώ η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα για να ενισχύσει τα σύνορά της.

Οι πρόεδροι της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους για να συζητήσουν την κρίση και θα συνομιλήσουν με τον Ντούντα μέσω βιντεοσύνδεσης, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Λιθουανού προέδρου.

 

 Η Άγκυρα απαγόρευσε την επιβίβαση Σύρων, Υεμενιτών και Ιρακινών σε πτήσεις προς τη Λευκορωσία

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας (SHGM), πολίτες από τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγοράζουν εισιτήρια για πτήσεις από την Τουρκία προς το Μινσκ.

Η Τουρκία και η αεροπορική εταιρεία της, η Turkish Airlines, κατηγορούνται ότι συμβάλλουν στη ροή των μεταναστών, μια κατηγορία που απορρίπτεται από την Άγκυρα.

Turkish Airlines

«Σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης διέλευσης των συνόρων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία, αποφασίσθηκε ότι δεν θα πωλούνται εισιτήρια σε πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, που θέλουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία από τα αεροδρόμια της χώρας μας, και δεν θα τους επιτρέπεται να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα», ανέφερε η SHGM μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

 Η λευκορωσική Belavia θα απαγορεύσει σε Σύρους, Ιρακινούς και Υεμενίτες να επιβιβάζονται στα αεροπλάνα της στην Τουρκία

Η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως, κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών, δεν θα επιτρέπει σε πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης να επιβιβάζονται σε πτήσεις της από την Τουρκία, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τη συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

«Σύμφωνα με μια απόφαση των αρμόδιων τουρκικών Αρχών, από τις 12.11.2021 πολίτες του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης δεν θα γίνονται δεκτοί για να μεταφερθούν με πτήσεις από την Τουρκία στη Λευκορωσία», αναφερόταν σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Belavia.

Belavia

Η Belavia, η οποία απαγορεύεται να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την καθήλωση ενός αεροπλάνου νωρίτερα φέτος, συνεχίζει να εκτελεί δρομολόγια προς προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ μερικές χιλιάδες μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τη Μέση Ανατολή, είναι αποκλεισμένοι υπό δύσκολες συνθήκες στα σύνορα.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, βρίσκονται εδώ και ημέρες σ’ έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στη μεθοριακή ζώνη.

Λευκορωσία μετανάστες

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι οργάνωσε αυτές τις μεταναστευτικές κινήσεις, χορηγώντας βίζες και ναυλώνοντας πτήσεις, για να εκδικηθεί για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι στο καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο μετά τη βάναυση καταστολή αντιπολιτευομένων.

Οι Βρυξέλλες, οι οποίες καταγγέλλουν ένα «λαθρεμπόριο ανθρώπων», προσπαθούν να περιορίσουν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λευκορωσία ερχόμενες σε επαφή με χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής, για να τις πείσουν να εμποδίζουν τους ανθρώπους να επιβιβάζονται σε πτήσεις με προορισμό το Μινσκ.

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης πως νέες κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τη Δευτέρα εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες.

 

Οι φωτό AFP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ