Παράπονα Πούτιν στη Μέρκελ – Τι είπαν για τη Λευκορωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την Άνγκελα Μέρκελ, τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνομιλήσει με τη Λευκορωσία για τη μεταναστευτική κρίση και της παραπονέθηκε για τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι «συνεχίστηκε η συζήτηση για την κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβεβαιώθηκε η σημασία της διευθέτησης το ταχύτερο δυνατόν την οξείας μεταναστευτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες».

Μέρκελ Πούτιν

Το Κρεμλίνο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της επωφελούς αποκατάστασης των επαφών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Λευκορωσίας με στόχο την επίλυση του εν λόγω προβλήματος.

Επίσης, στη συνομιλία με τη Μέρκελ, ο Πούτιν επέκρινε την Ουκρανία για τη μη εποικοδομητική της στάση στη διένεξη στον ανατολικό τμήμα της χώρας όπου κυβερνητικά στρατεύματα πολεμούν φιλορώσους αυτονομιστές, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δυναμικές μεθόδους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «Ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στην μη εποικοδομητική πολιτική του Κιέβου, το οποίο όλο και πιο πολύ δίνει έμφαση στις δυναμικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων κατά παράβαση των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο «επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός και επικίνδυνος χαρακτήρας της προκλητικής δραστηριότητας των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και σειράς άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε και η καγκελαρία. Όπως αναφέρεται, η καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση εκατέρωθεν των πολωνο-λευκορωσικών συνόρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η καγκελάριος τόνισε ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας «εργαλειοποιεί ανυπεράσπιστους ανθρώπους σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να προωθήσει την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, προκειμένου να διευθετηθεί ειρηνικά η διένεξη.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.