Ανταπόκριση από Ισραήλ: Νετανιάχου προς ΜΟΣΑΝΤ και ISA: Αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή απειλή

Για εσωτερική διχόνοια η οποία πρέπει να εξαφανιστεί τώρα «γιατί βρισκόμαστε υπό υπαρξιακή απειλή και μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και όχι να τις διχάσουμε» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προς ανώτερους αξιωματούχους της Μοσάντ και της ISA, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση του χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του.

Ανταπόκριση από Τελ Αβίβ: Χρήστος Μαζανίτης

Στο χθεσινό πολεμικό συμβούλιο φαίνεται ότι είχαν αποφασιστεί όλα. Και λίγες ώρες πριν την εκδήλωση του Ισραηλινού χτυπήματος εναντίον του Ιράν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις δυο πιο νευραλγικές υπηρεσίες της χώρας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Ντέιβιντ Μπαρνέα και – στη συνέχεια – με το φόρουμ των επικεφαλής των τμημάτων. Συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις στους διάφορους τομείς. Ο Πρωθυπουργός και ο Διευθυντής της Μοσάντ αναφέρθηκαν επίσης στις συνεχιζόμενες προσπάθειες –και τη σημασία του να γίνει ό,τι είναι δυνατόν– για να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ISA (Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας), όπου πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με τον διευθυντή του ISA, Ronen Bar και – στη συνέχεια – συναντήθηκε με το ανώτατο διοικητικό φόρουμ του οποίου προήδρευαν ο διευθυντής Bar, ο αναπληρωτής του και πρόσθετοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Ο Πρωθυπουργός έλαβε ολοκληρωμένη ενημέρωση για την εντατική αντιτρομοκρατική δραστηριότητα της υπηρεσίας στους διάφορους τομείς.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τη Μοσάντ και τον ISA για τον ρόλο τους στην υπεράσπιση της ασφάλειας του κράτους, ιδιαίτερα την εκτεταμένη επιχειρησιακή και μυστική δραστηριότητα των οργανώσεων από τις 7 Οκτωβρίου.

Απευθυνόμενος στους επικεφαλής του τμήματος της Μοσάντ εν όψει και του Εβραϊκού Πάσχα που ξεκινά την Δευτέρα ανέφερε:

«Αυτή η γιορτή είναι διαφορετική γιατί «σηκώθηκαν να μας καταστρέψουν». Αυτό είναι πολύ απτό, από τον άξονα του κακού του Ιράν και των πληρεξουσίων του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Και από την άλλη, «από τη σκλαβιά στη λύτρωση». Αυτό είναι πολύ απτό όταν έχουμε ακόμα ομήρους που κρατούνται στα μπουντρούμια των τεράτων στη Γάζα.

Δεσμευόμαστε επίσης να νικήσουμε τον τρομοκρατικό άξονα στη Γάζα, να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να αποκρούσουμε την απειλή, συμπεριλαμβανομένης αυτής από το Ιράν.

Αυτά είναι πολύ μεγάλα καθήκοντα που απαιτούν δύο πράγματα. Το πρώτο πράγμα που απαιτεί είναι η αποφασιστικότητα και το δεύτερο είναι η ενότητα.

Τα έθνη καταρρέουν, πρώτα απ’ όλα, από μέσα, όχι από εξωτερική πίεση, αλλά από εσωτερική διχόνοια. Η εσωτερική διχόνοια πρέπει να εξαφανιστεί τώρα γιατί βρισκόμαστε υπό υπαρξιακή απειλή και μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και όχι να τις διχάσουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει.

Οι μεγάλες δυνάμεις στην εποχή τους, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων δυνάμεων, έπεσαν ελλείψει εσωτερικής συνοχής γύρω από μια ενοποιητική ιδέα. Η ενωτική ιδέα εδώ είναι η επιστροφή του εβραϊκού λαού στη γη του και η ανοικοδόμηση της αμυντικής μας ικανότητας ενάντια σε αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν. Αυτή είναι η πιο κεντρική και σημαντική ιδέα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πριν από την τελειοποίηση του κόσμου, περισσότερο από οποιαδήποτε από τις άλλες αξίες που έχουμε.

Αν μας λείπει η ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια σε αυτούς που αναζητούν τη ζωή μας, δεν έχουμε τίποτα, και σε αυτό πρέπει να ενωθούμε τώρα με πλήρη ισχύ σε αυτό το Πάσχα και σε ό,τι ακολουθεί.

Καλές διακοπές!».

Αναβολή της επίθεσης;

Η επίσκεψη Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε ενώ είναι συνεχή τα δημοσιεύματα στον ισραηλινό τύπο για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν που απεφεύχθη χάρις στις διεθνής πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Κανείς δεν ξέρει ως πότε όμως οι πιέσεις αυτές θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς .

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, το υπουργικό συμβούλιο είχε ήδη εγκρίνει μια σειρά από πιθανές απαντήσεις ανάλογα με το εύρος της ιρανικής επίθεσης, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την ιρανική επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτή που είχε προγραμματιστεί. Κέρδισαν οι διπλωματικές ευαισθησίες», φέρεται να είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ανώτερη πηγή. «Θα υπάρξει ανταπόκριση, αλλά φαίνεται ότι θα είναι διαφορετική από ό,τι είχε προγραμματιστεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ