“Ανησυχώ ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν εκτείνονται πέραν της Ουκρανίας”

“Ανησυχώ ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν εκτείνονται πέραν της Ουκρανίας”

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν υποστήριξε από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ότι οι φιλοδοξίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εκτείνονται “και πέραν της Ουκρανίας”, σε άλλες περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα.

“Ανησυχώ ότι οι ρωσικές φιλοδοξίες, οι φιλοδοξίες του Πούτιν, εκτείνονται πέραν της Ουκρανίας”, είπε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ισλανδό πρωθυπουργό Σιγκούντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον.

“Παρακολουθήσαμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, είδαμε την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας. Όμως, πραγματικά βλέπουμε επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες διενέξεις στην Υπερδνειστερία, στην ανατολική Μολδαβία και στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, στη Γεωργία”, πρόσθεσε.

Η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία είναι οι δύο αυτονομιστικές περιοχές της Γεωργίας που η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες. Η Μόσχα πάντως δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι η Ρωσία έχει συμφέρον να εμποδίσει την ένταξη αυτών των χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. “Φιλοδοξία της Ρωσίας είναι να εγκαθιδρύσει μια σφαίρα επιρροής στο κοντινό περιβάλλον της”, είπε.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία, μολονότι η χώρα αυτή δεν είναι μέλος του και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Βρετανίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, με τη Ρωσία “αποφασίσαμε από τον Απρίλιο να διακόψουμε κάθε συνεργασία”, υπενθύμισε ο Ράσμουσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ