Ανησυχία για τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο – Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο “πόλεμος” προπαγάνδας

Ανησυχία επικρατεί από τις συνεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η πάγια πολιτική ίσων αποστάσεων της Ουάσινγκτον στις ελληνοτουρκικές διαφορές, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, και η έλλειψη προθυμίας της Άγκυρας για εξομάλυνση με την Αθήνα, συνιστούν ένα ανησυχητικό πλέγμα που η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά, με στόχο πάντα την ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές παραβιάσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη προτρέποντας Αθήνα και Άγκυρα να λύσουν τις όποιες διαφορές τους με συντονισμό και συνομιλίες.

H απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει μια προσεκτική ανάγνωση καθώς δεν παίρνει σαφή θέση και αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας. Ας σημειωθεί ότι η πάγια αμερικανική θέση είναι ότι θα πρέπει να συμπίπτουν το εύρος των χωρικών υδάτων με το εύρος του εναέριου χώρου.

“Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απατώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για την σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

«Πόλεμο» προπαγάνδας εξαπολύει η Άγκυρα

«Πόλεμο» προπαγάνδας εξαπολύει η Άγκυρα για να δικαιολογήσει το κύμα πρωτοφανών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Κάνει λόγο για προκλητική στάση της Ελλάδας, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ έκανε τον “ανήξερο” στην επικοινωνία του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μετά την προκλητική απάντηση του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας που έκανε λόγο για παραβιάσεις από ελληνικά μαχητικά, σειρά πήραν τα τουρκικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν πηγές ασφαλείας. «Πηγές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παραβίασε 30 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο μέσα σε τρεις ημέρες» ανέφερε ρεπορτάζ της τουρκικής τηλεόρασης. Οι ίδιες πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να εφαρμόσει μία φανταστική πρόκληση».

Το “άκαρπο” τηλεφώνημα Παναγιωτόπολου – Ακάρ

Χαρακτηριστικό της στάσης της Άγκυρας είναι πως, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, για το μπαράζ των παραβιάσεων εκείνος έκανε τον “ανήξερο”. «Θα το τσεκάρω» ήταν η απάντηση του Τούρκου υπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είχε πλήρη γνώση του μπαράζ παραβιάσεων.

Παναγιωτόπουλος-Ακάρ

Υπενθυμίζεται πως μετά την κατακόρυφη άνοδο της έντασης που προκάλεσε η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αποφάσισε να ακυρώσει την πρόσκληση που είχε απευθύνει στην Τουρκία για να συμμετάσχει στην άσκηση «NATO Tiger Meet».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη συνάντησή τους στις 16 Μαΐου 2022. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και έθεσε ξεκάθαρα θέμα συνοχής της συμμαχίας.

Υφαντής: Αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος ατυχήματος

«Η Άγκυρα προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να νομιμοποιήσει αυτό που κάνει. Να το παρουσιάσει σαν αντίδραση σε προηγούμενα ελληνικά διαβήματα. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την κατάσταση, γιατί ακόμα και αν δεχτούμε ότι όντως ελληνικά μαχητικά παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο, αυτή η αντίδραση της Άγκυρας δεν είναι ενδεδειγμένη, διότι όλοι ξέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν διεκδικεί τίποτα από την τουρκική κυριαρχία είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα» ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο “Καντίρ Χας”, στην Κωνσταντινούπολη, κ. Κώστας Υφαντής,.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Υφαντής τόνισε: «Νομίζω πως κάτι τέτοιο δεν είναι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Όμως αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος ατυχήματος. Αν υπάρξει ένα τέτοιο ατύχημα, ποτέ κανείς δεν ξέρει ποιοι θα τρέξουν αν το εκμεταλλευτούν».

Φίλης: Λάθος η ενεργοποίηση της αεράμυνας – Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο

«Είναι προβληματικό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στο στόχαστρο της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι αυτή επιχειρεί επαναπροσέγγιση και με γειτονικές χώρες  και με αραβικά καθεστώτα ακόμα και με την Αρμενία. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν σωστή. Ήταν σωστή και η διεθνοποίηση και το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκης στον Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Θεωρώ πως ήταν λάθος η δημοσιοποίηση του “λοκαρίσματος” των αεροπλάνων και η ενεργοποίηση της αεράμυνας διότι, όπως είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, “υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται και γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται”. Νομίζω αυτό ανήκει στη δεύτερη κατηγορία» δήλωσε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1 και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Και πρόσθεσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη στιγμή που οι υπόλοιποι δίαυλοι επικοινωνίας είναι περίπου κομμένοι, και να του ζητήσει τον λόγο, αναρωτώμενος γιατί η Τουρκία επέλεξε ξανά την ένταση»

«Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο, όμως η Τουρκία θα διατηρήσει την ένταση και ανάλογα τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και εβδομάδων μπορεί να δουμε κάποια τουρκικό σκάφος, όπως το Ορούτς Ρέις, να ξαναβγαίνει σε διαφιλονικούμενα νερά» κατέληξε ο κ. Φίλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ