Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία – Τα πρόσωπα κλειδιά και η έκπληξη

Ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Στεφάν Σεζουρνέ, διορίστηκε σήμερα υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός πριν από δύο ημέρες.

Ο πολύ στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου ήταν σύμβουλος, όπως και ευρωβουλευτής, θα αντικαταστήσει την Κατρίν Κολονά, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί θα παραμείνουν στα υπουργεία τους.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη στον ανασχηματισμό προέρχεται από μια μορφή της παρισινής δεξιάς, τη συντηρητική πολιτικό Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και στενή σύμμαχο του πρώην προέδρου, η οποία διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού.

Οι δηλώσεις Ατάλ

«Έγινα πρωθυπουργός γιατί αγαπάω την Γαλλία και γιατί αισθάνομαι ικανός να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των βασικών υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους υπουργούς του προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική τους προέλευση, αλλά η δέσμευσή τους στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Ανέφερε επίσης ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας θα βρεθεί το ζήτημα της παιδείας, καθώς και το ζήτημα της προστασίας της μεσαίας τάξης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, εμφανίζουν πρώτη στη Γαλλία την άκρα δεξιά, ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει μια Ευρώπη η οποία να είναι σε θέση να προστατεύσει τους Γάλλους και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως αυτό μπορεί να συμβεί εάν επικρατήσουν στις ευρωεκλογές δυνάμεις οι οποίες είναι αντίθετες προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στην Γαλλία είθισται να διαμορφώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η μεγαλύτερη περίοδος αναμονής, οκτώ ημερών, υπήρξε το 1962 επι πρωθυπουργίας Ζωρζ Πομπιντού. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αμέσως μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο πρόεδρος Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ