Ανακαλύφθηκε νέο είδος θαλάσσιας αράχνης: Είναι τρομακτική – Έχει 4 μάτια, μακριά πόδια και νύχια

Ένα νέο είδος θαλάσσιας αράχνης που κρύβεται στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες. Έχει τέσσερα μάτια, μακριά πόδια και νύχια.

Οι ερευνητές συνάντησαν το πλάσμα, γνωστό πλέον ως Autropallene halanychi, όταν έριξαν μια τράτα στη θάλασσα Ross, έναν τεράστιο κόλπο 200 μίλια από τον Νότιο Πόλο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ZooKeys.

Τον Ιανουάριο του 2013, επιστήμονες που επέβαιναν στο πλοίο RVIB Nathaniel B. Palmer τράβηξαν το δίχτυ και συνειδητοποίησαν ότι το είδος – το οποίο εντοπίστηκε κοντά στα 579 μέτρα κάτω από το νερό – δεν ταίριαζε σε καμία υπάρχουσα περιγραφή.

Ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες θαλάσσιες αράχνες, με πόδια σχεδόν 3 εκατοστών, με «τέσσερα μάτια με σκούρα μελάγχρωση, μια κοντή «διογκωμένη» κοιλιά και ένα «στεφάνι» από τρίχες γύρω από το στόμα της, ανέφερε η μελέτη.

Έχει επίσης μια «μακρόστενη» όψη και ένα νύχι, που έχει δύο δάχτυλα, ένα σταθερό και ένα που κινείται. Τα δύο δάχτυλα κλείνουν, επομένως δεν υπάρχει “κενός χώρος μεταξύ των δακτύλων”. Οι άκρες των νυχιών τους είναι μαύρες.

Όπως και άλλες θαλάσσιες αράχνες, τα ζωτικά όργανα του Autropallene halanychi βρίσκονται στα πόδια τους. Χρησιμοποιούν τα πόδια τους ακόμη και για να αναπνέουν, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Andrew Mahon, στο McClatchy News.

Οι θαλάσσιες αράχνες ζευγαρώνουν μέσω των πόρων στα πόδια τους, σύμφωνα με το Monterey Bay Aquarium, και στο συγκεκριμένο δείγμα αυτά τα συγκεκριμένα σημεία ήταν πολύ μεγάλα.

Πρόκειται για το όργανο που έχουν οι αρσενικές θαλάσσιες αράχνες για να μεταφέρουν αυγά που απελευθερώνονται από τα θηλυκά.

Επίσης, αυτά τα πλάσματα τρώνε με μια μακριά προβοσκίδα, και η προβοσκίδα που έχει η αράχνη Autropallene halanychi’s είναι 0,25 εκατοστά, όπως ένα καλαμάκι.

Το είδος που ανακαλύφθηκε πήρε το όνομά του από τον Kenneth M. Halanych, έναν «επιστήμονα θαλάσσιων ασπόνδυλων». Το προφίλ του στο LinkedIn δείχνει ότι ο Halanych είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Wilmington.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ