Αλβανία: Θρίλερ με την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη – Τι ρόλο παίζει το παραλιακό «φιλέτο» της Χειμάρρας που έβαλε στο «μάτι» ο Ράμα

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, μετά την σύλληψη του Έλληνα υποψήφιου Δημάρχου Χειμάρρας Διονύση – Φρέντη Μπελέρη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (11/5). Οι αλβανικές Αρχές κατηγορούν τον υποψήφιο Δήμαρχο για δήθεν απόπειρα εξαγοράς ψήφων, ενώ οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Αλβανία για τη σύλληψη Μπελέρη: Δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας

Τι ρόλο παίζει, όμως, στη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη το παραλιακό μέτωπο της Χειμάρρας, που έχει βάλει στο «μάτι» ο Έντι Ράμα; Η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, που δεν είναι αξιοποιημένη τουριστικά, φαίνεται πως έχει μπει το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του Αλβανού ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται σε επαφές με κατασκευαστές της Αλβανίας, ώστε να την ανοικοδομήσει και να την αξιοποιήσει τουριστικά.

Στόχος του Έντι Ράμα φαίνεται πως είναι να απαλλοτριώσει τις περιουσίες Ελλήνων, ώστε στη θέση των υπαρχόντων σπιτιών και κτιρίων οι μεγαλοεργολάβοι να χτίσουν πολυώροφα ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, μετατρέποντας το παραλιακό αυτό «φιλέτο» σε τουριστικό θέρετρο. Στόχος του είναι να βάλει έτσι την Αλβανία στον τουριστικό χάρτη. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Έντι Ράμα θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην περιοχή της Χειμάρρας. Σημειώνεται ότι εάν φύγει από την μέση το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι δύσκολο για την μειονότητα να στοιχειοθετήσει την ύπαρξή της εκεί.

Αλβανία: Εντολή Δένδια στην Ελληνίδα πρεσβευτή να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται ο Μπελέρης

Ο ρόλος του πράκτορα στη σύλληψη του Μπελέρη

Στο μεταξύ, τα αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν νέες πληροφορίες σχετικά με την σύλληψη του Διονύση – Φρέντη Μπελέρη.

Το «Ora News» μεταδίδει στοιχεία από την δικογραφία που συνέταξε η εισαγγελία της Αυλώνας για τον υποψήφιο του «Bashke Fitomje», Φρέντη Μπελέρη, και τον σωματοφύλακά του, Παντελή, με το ψευδώνυμο Πάνο Κοκοβέσι.

Διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας – Αλβανίας: Ακραία πρόκληση με την σύλληψη του Έλληνα υποψήφιου δημάρχου

Όπως προκύπτει από την δικογραφία η σύλληψή τους έγινε με την κατηγορία ότι φέρονται να έδωσαν 400.000 αλβανικά λεκ για την εξαγορά οκτώ ψήφων για λογαριασμό του Μπελέρη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, τα χρήματα αυτά έχουν ήδη κατασχεθεί, ενώ αυτός που πήρε τα χρήματα ήταν ένας κάτοικος της Χειμάρρας, ο οποίος όμως ήταν και πράκτορας της Κρατικής Αστυνομίας. Ο πράκτορας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είχε συνομιλίες με τους δύο άνδρες για την εξασφάλιση οκτώ ψήφων έναντι 50.000 λεκ για καθεμία. Και οι οκτώ ψήφοι αφορούσαν σε ψηφοφόρους σε ένα από τα εκλογικά κέντρα του δήμου Χειμάρρας, όπου ο Φρέντης Μπελέρης είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

Σύμφωνα πάντα με την δικογραφία, οι συνομιλίες έχουν καταγραφεί. Η παράδοση του συμφωνηθέντος ποσού έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μπροστά από το μπαρ του Φρέντη Μπελέρη, που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Χειμάρρας. Η αστυνομία επενέβη και έγιναν συλλήψεις.

Τόσο ο Μπελέρης όσο και οι υπόλοιποι συλληφθέντες αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση διαφθοράς, ωστόσο, ο υποψήφιος δήμαρχος και ο Πάνο Κοκοβέσι κατηγορούνται για «εξαγορά ψήφων». Η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στην ειδική εισαγγελία στα Τίρανα για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο Φρέντης Μπελέρης κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας.

Δείτε την στιγμή της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη:

Η αντίδραση της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε εντολή στην Ελληνίδα πρεσβευτή να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα της Αλβανίας, όπου κρατείται ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας.

Ήδη ο Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ενώ νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει για το ζήτημα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας από την Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών.

Επιπροσθέτως, η  Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το enikos.gr, όταν η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα προχώρησε στο διάβημα προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι Αλβανοί δήλωσαν άγνοια για το συμβάν λέγοντας πώς θα το ερευνήσουν.

Μήνυμα Μητσοτάκη: Δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας

Μήνυμα στην Αλβανία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε πολίτες της Μυτιλήνης, ο Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Αλβανία να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση όσων φυλάκισε, προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντης Μπελέρης», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια είπε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία της Αλβανία: «Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί». «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ