Αλεξέι Ναβάλνι: «Βασανίστηκε στο κρύο στις φυλακές πριν από τον θάνατό του» – Ανθρωπιστική ομάδα ζητεί εξέταση της σορού

Ο Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να βασανίστηκε σε χαμηλές θερμοκρασίες στις φυλακές Polar Wolf πριν από τον θάνατό του, ισχυρίστηκε μια ανθρωπιστική ομάδα καθώς ζητά μια ανεξάρτητη εξέταση της σορού του.

Οι κρατούμενοι βασανίζονται από την έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Τους αφήνουν έξω χωρίς επαρκή ρούχα με κρύο καιρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις βυθίζονται σε παγωμένα λουτρά, ψεκάζονται με παγωμένο νερό ή εκτίθενται σε κρύα ρεύματα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η ρωσική οργάνωση gulagu.net – η οποία καταγγέλλει τα βασανιστήρια στις φυλακές – παρακαλεί την οικογένεια του Ναβάλνι να διασφαλίσει ότι τα δείγματα από το σώμα του Ναβάλνι θα εξεταστούν ανεξάρτητα στο εξωτερικό.

Δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θα επιτρέψουν οποιαδήποτε ανεξάρτητη έρευνα αφού ισχυρίστηκαν ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών στην αρκτική αποικία, πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, 47 ετών, ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε κατόπιν εντολής του Βλαντιμίρ Πούτιν και προηγουμένως κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι δεν έδωσαν το πτώμα στην οικογένειά του – κάτι που συνέβη μόλις μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του.

Ωστόσο, χθες, ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι ο θάνατός του μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι πέθανε από «θρόμβο αίματος».

Το Gulagu.net ανέφερε: «Σήμερα το σώμα του είναι η κύρια απόδειξη του εγκλήματος του Πούτιν εναντίον του ίδιου του Αλεξέι και κατά της δημοκρατίας στη Ρωσία. Το σώμα του Ναβάλνι είναι η κύρια απόδειξη της δολοφονίας του και των επακόλουθων χειρισμών για να κρύψουν αυτό το τρομερό έγκλημα που διαπράχθηκε για να ευχαριστήσει τον δικτάτορα Πούτιν… Αν ζούσε, είμαστε σίγουροι ότι σε μια παρόμοια περίπτωση ο ίδιος θα έλεγε ότι το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα είναι η εξέταση, η έρευνα από τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο και η παρουσίαση περιεκτικών στοιχείων και μόνο μετά από αυτό – η κηδεία».

«Απευθύνουμε έκκληση στην οικογένεια του Αλεξέι Ναβάλνι λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μας των 12,5 ετών σε ανεξάρτητες έρευνες βασανιστηρίων και δολοφονιών στα Γκουλάγκ του 21ου αιώνα. Σας ζητάμε να αναβάλετε την κηδεία και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη εξέταση εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια και βοήθεια σε αυτό… Παρακαλούμε κάντε τη σωστή επιλογή» τονίζεται.

Θα δημοσιεύσουν «πλήρη κατάλογο» των Ρώσων σωφρονιστικών υπαλλήλων που «εμπλέκονται στη δολοφονία»

Η ομάδα απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ και την ΕΕ να υποστηρίξουν την οικογένεια στην «αποκάλυψη αυτής της πολιτικής δολοφονίας» και «να οργανώσουν την παραλαβή της σορού για μια πλήρη αναλυτική μεταθανάτια εξέταση».

Υποσχέθηκε μέχρι τη Δευτέρα να δημοσιεύσει «έναν πλήρη κατάλογο» των Ρώσων σωφρονιστικών υπαλλήλων που «εμπλέκονται στη δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι και στη λειτουργία του συστήματος βασανιστηρίων και εξευτελισμού στη Ρωσία».

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι η κηδεία του Ναβάλνι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 29 Φεβρουαρίου.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ