Αλαμπάμα: Θύελλα αντιδράσεων και διεθνής καταδίκη για την εκτέλεση θανατοποινίτη με αέριο άζωτο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εκτέλεση του θανατοποινίτη Kenneth Eugene Smith με αέριο άζωτο, στην Αλαμπάμα. Ο 58χρονος είναι ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ -και παγκοσμίως- που θανατώθηκε με αυτή την μέθοδο ασφυξίας, που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει ως «βασανιστήριο».

Ο Smith αναγκάστηκε να εισπνεύσει το τοξικό αέριο μέσω μιας μάσκας , η οποία στέρησε από το σώμα του οξυγόνο μέχρι να πνιγεί.

Η εκτέλεση στις ΗΠΑ με την εισπνοή αζώτου, σε παγκόσμια πρώτη, «μπορεί να συνιστά βασανιστήριο», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ.

«Λυπάμαι πολύ για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα παρά τις σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι η μη δοκιμασμένη αυτή μέθοδος της ασφυξίας με άζωτο μπορεί να συνιστά βασανιστήριο ή βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει την «ιδιαίτερα βάναυση» εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την βαθιά της λύπη για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα» και καταγγέλλει την «ιδιαιτέρως βάναυση» μέθοδο εκτέλεσης που «επιβαρύνεται από το γεγονός ότι είχε υπάρξει κι άλλη απόπειρα εκτέλεσης του φυλακισμένου, τον Νοέμβριο 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Παγκόσμιο σοκ με την εκτέλεση στην Αλαμπάμα – Η παρομοίωση με τους Ναζί

Το αέριο άζωτο δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ για την θανάτωση ανθρώπων στις ΗΠΑ μέχρι την Πέμπτη – και η Αλαμπάμα είναι μόνο μία από τις τρεις πολιτείες που επιτρέπουν τη χρήση του για εκτέλεση.

Η μέθοδος χρησιμοποιείται μερικές φορές για την ευθανασία ζώων και οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η χρήση της σε έναν κρατούμενο θα ήταν ένας επώδυνος, απάνθρωπος τρόπος να πεθάνεις. Η μέθοδος προκάλεσε την αντίδραση και από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία προέτρεψαν την Αλαμπάμα να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την εκτέλεση.

Οι δικηγόροι του κρατουμένου υποστήριξαν ότι το κράτος χρησιμοποιούσε τον πελάτη τους ως «δοκιμαστικό θύμα» για τη μέθοδο εκτέλεσης. Υποστήριξαν ότι η εκτέλεση παραβιάζει τη συνταγματική απαγόρευση της σκληρής και ασυνήθιστης τιμωρίας και αξίζει περισσότερο νομικό έλεγχο πριν χρησιμοποιηθεί σε ένα άτομο.

Η δικαστής Sonia Sotomayor, η οποία μαζί με δύο άλλους φιλελεύθερους δικαστές διαφώνησαν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έγραψε το βράδυ της Πέμπτης: «Αφού απέτυχε να σκοτώσει τον Smith στην πρώτη της προσπάθεια, η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως το «ινδικό χοιρίδιο» της για να δοκιμάσει μια μέθοδο εκτέλεσης ποτέ πριν. Ο κόσμος παρακολουθεί».

Ο Abraham Bonowitz, ο συνιδρυτής της Death Penalty Action, παρομοίασε τον «πειραματισμό» της Αλαμπάμα στον Smith με αυτό που έκαναν οι Ναζί στους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζέφρι Κέλερ, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Σωφρονιστικών Ιατρών, δήλωσε στην The Post ότι η εκτέλεση είναι παρόμοια με την τοποθέτηση μιας πλαστικής σακούλας πάνω από το κεφάλι κάποιου – αλλά αντί να δηλητηριαστεί από διοξείδιο του άνθρακα, θα εισπνέει άζωτο. «Στην ουσία, είναι το ίδιο πράγμα», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ