Η «Πίζα» των Τρικάλων – Η εκκλησία που γέρνει πιο πολύ και από τον διάσημο Πύργο

Κι όμως υπάρχει μία εκκλησία στην Ελλάδα που είναι πιο λοξή και από τον πύργο της Πίζας, προκαλώντας… ναυτία. Η εκκλησία στο χωριό Ροπωτό Τρικάλων «ζαλίζει» όσους την επισκέπτονται, καθώς παρουσιάζει μία κλίση 17 μοιρών, λόγω κατολίσθησης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν πριν από περίπου δέκα χρόνια, καθώς η κατολίσθηση προκάλεσε την καταστροφή αρκετών σπιτιών, με κάποια να κόβονται στη μέση και άλλα που έμειναν όρθια, να κυλούν στην πλαγιά του βουνού.

Μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε και ο ιερός ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, με το κτίριο να έχει μετακινηθεί πάνω από 200 μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει μία κλίση 17 μοιρών προς τα αριστερά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πύργος της Πίζας έχει κλίση μόλις 3,97 μοιρών, συγκριτικά.

Όπως είπαν επισκέπτες στην κάμερα της ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Περίμετρος“, πρέπει κανείς να προσαρμόζει τη στάση του σώματός του, ώστε να μπορεί να περπατάει πάνω και κάτω στην κεκλιμένη κατασκευή, παρατηρώντας μόλις μπαίνουν στο εσωτερικό της, ότι είναι πιο λοξή ακόμη και από τον Πύργο της Πίζας!

Το άλλοτε πολυσύχναστο χωριό μετατράπηκε σε «φάντασμα» το 2011, όταν σπίτια και κτίρια άρχισαν να γλιστρούν στην πλαγιά του βουνού. Πάνω από 300 οικογένειες αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η δεινή κατάσταση του χωριού αφέθηκε στα χέρια της φύσης. Το πρόβλημα ξεκίνησε από βρόχινα νερά σε ένα κοντινό ρέμα, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2012, τα περισσευούμενα νερά μαζί με τα υπόγεια ύδατα να οδηγήσουν σε μία από τις πιο απίστευτες καθιζήσεις που είχε ως αποτέλεσμα κάθε κτήριο να μετακινηθεί από τη θέση του και να καταστεί μη κατοικήσιμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ