Μπαγκντάντι: Ποιος ήταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους που τον αποκήρυξε η Αλ Κάιντα και τον επικήρυξαν οι ΗΠΑ

Τη στιγμή που οι Αμερικανοί κομάντος εντόπισαν το κρησφύγετό του σε μία καλά οργανωμένη επιδρομή, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε και σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα, στην Ιντλίμπ. Εκεί όπου φέρεται να έφθασε πριν από 48 ώρες προσπαθώντας να μεταφέρει την οικογένειά του κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η είδηση θανάτου του διαβόητου ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους κάνει τον γύρο του κόσμου.

Με καταγωγή από τη Σαμάρα του Ιράκ, είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς το 2004. Μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, το 2010 ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Η ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία τον έφερε σε ανταγωνισμό με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, την οργάνωση Αλ Νούσρα. Όταν η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει τη δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Το ισλαμικό κράτος δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ έχει καταλάβει με τη βία τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν κατατάξει τον αλ Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή τον θάνατό του. Στις αρχές του Ιουλίου του 2014, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο αλ Μπαγκντάντι είχε καλέσει τους απανταχού Μουσουλμάνους να γίνουν «πρωταθλητές στη θρησκεία του Αλλάχ» και στον ιερό πόλεμο, καθώς και να μεταναστεύσουν στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χαρακτήρισε ως «Σπίτι του Ισλάμ».

Δείτε το βίντεο

Στις 11 Ιουλίου του 2017, το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Το ρώσικο υπουργείο Άμυνας είχε ειδοποιήσει το Ισλαμικό κράτος για επίθεση του ρωσικού στρατού από αέρος εναντίον του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνάντι. Ο διάδοχός του στην εξουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ο γιος του Αμπού Ομάρ αλ-Μπαγκντάντι. Ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί δεν επιβεβαιώθηκε με επίσημα στοιχεία καθώς το αμερικανικό κράτος δεν αποδεχόταν τότε το ενδεχόμενο του θανάτου. Με ένα ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28/9/2017 σε ένα προπαγανδιστικό μέσο που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση, σε μια πρώτη εμφάνιση του Μπαγκντάντι έπειτα από έναν χρόνο.

Το ξημέρωμα της 27ης Οκτωβρίου 2019 ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε την είδηση-βόμβα γράφοντας στο twitter του ότι συνέβη κάτι πολύ μεγάλο, ενώ ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε πως ο πρόεδρος θα προβεί σε σημαντική ανακοίνωση το πρωί (ώρα ΗΠΑ). Τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση και σκότωσαν τον διαβόητο ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ