Αγωνία στην Μαριούπολη – Στα σύνορα με την Μολδαβία το καραβάνι των Ελλήνων από την Οδησσό

Εικόνες χάους στη Μαριούπολη, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν ισοπεδώσει μεγάλα τμήματα της πόλης. Την ίδια στιγμή η αυτοκινητοπομπή με Έλληνες από την Οδησσό πλησιάζει στα σύνορα με την Μολδαβία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η αγωνία χτυπάει κόκκινο στην Μαριούπολη. Η κατάσταση στην πόλη είναι τραγική. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στα προάστια της πόλης ενώ ήδη μαίνονται μάχες σώμα με σώμα σε αρκετές γειτονιές. Όπως κι έξω από το κτήριο του ΟΑΣΕ, όπου έχει μεταφερθεί το Ελληνικό προξενείο και βρίσκονται σε αυτό ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, οι μισοί υπάλληλοι του προξενείου που δεν έφυγαν με το πρώτο καραβάνι καθώς και αρκετοί πολίτες, που φιλοξενούνται στο καταφύγιο.

Η πόλη σε πολλά σημεία είναι ισοπεδωμένη. Η ενημέρωση πλέον είναι πολύ φτωχή διότι δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες. Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει νερό.

Όταν σταματούν να ηχούν οι σειρήνες ή όταν οι βομβαρδισμοί είναι πιο περιοδικοί, κάτοικοι της Μαριούπολης βγαίνουν από τα καταφύγιά τους για να σπεύσουν στα δημοτικά σημεία που γίνεται διανομή πόσιμου νερού.

Όμως δεν λείπουν και οι σκηνές πανικού. Τα καταστήματα τροφίμων πλέον έχουν βάλει λουκέτο. Πολίτες σε απόγνωση αλλά και ακραία στοιχεία, έχουν κάνει πλιάτσικο σε εμπορικά κέντρα. Άλλοι για να βρουν είδη πρώτης ανάγκης άλλοι για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους.

Ούτε χθες κατάφερε να ξεκινήσει το κομβόι με τους Έλληνες από το κτήριο του ΟΑΣΕ, μαζί με δεκάδες άλλους από την Μαριούπολη και τα γύρω χωριά που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στα δυτικά της Μαριούπολης, έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες λεωφορεία, που αναμένεται να αναχωρήσουν με πρόσφυγες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.200 άτομα θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν σήμερα την περιοχή.

Η επικοινωνία με τον Έλληνα διπλωμάτη είναι αδύνατη από την Αθήνα. Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι η τελευταία ενημέρωση έγινε χθες, που ενημέρωσε ο Πρόξενος ότι αναβάλλεται η έξοδος, λόγω ανταλλαγής πυρών έξω από τον περίβολο του ΟΑΣΕ ενώ σε πολλές περιοχές μαίνονταν βομβαρδισμοί.

Τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις ανακοινώνουν κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουν να φύγουν από την κόλαση του πολέμου τα καραβάνια των προσφύγων, βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μεγάλη κινητοποίηση των ρωσικών δυνάμεων, που έχουν εισβάλει στην πόλη.


Εικόνες δείχνουν ακόμη και Τσετσένους μαχητές να έχουν εισβάλει σε αυτή.

Από την Οδησσό

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτή τη στιγμή, ο Πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, που έβγαλε πριν από 3 ημέρες το καραβάνι με τους Έλληνες και τους δημοσιογράφους από την Ουκρανία – μετά από 3 ημέρες ταξίδι – κατευθύνεται αυτή τη στιγμή μαζί με την Πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, προς τα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία. Εκεί αναμένεται να φτάσει ένα λεωφορείο και 2 ΙΧ με Έλληνες πρόσφυγες από την Οδησσό, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ