Αυτές είναι οι δύο γυναίκες όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Οι σύζυγοί τους παραμένουν στην Γάζα

Δυο Ισραηλινές που ήταν αιχμάλωτες στα χέρια της Χαμάς, η Νουρίτ Κούπερ και η Γιοχεβέντ Λέβσιτς, απελευθερώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (23/10) «για ιατρικούς και ανθρωπιστικούς λόγους», όπως δήλωσε νωρίτερα ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Σύμφωνα με το Channel 12 οι οικογένειες της Νουρίτ 79 ετών και της Γιοβενέχτ 85 ετών, έχουν ενημερωθεί για την απελευθέρωσή τους. Και οι δύο, απήχθησαν από τα σπίτια τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ, ενώ οι σύζυγοί τους παραμένουν στη Γάζα.

Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ Χαμάς όμηροι Νουρίτ Κούπερ
Η Νουρίτ Κούπερ

 

Ισραήλ Χαμάς όμηροι Γιοχεβέντ Λέβσιτς
Η Γιοχεβέντ Λέβσιτς

Ο Αμπού Ουμπάιντα, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο ομήρων για «ιατρικούς και ανθρωπιστικούς λόγους» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αποφασίσαμε να τις απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά, ο εχθρός αρνήθηκε να τις παραλάβει την περασμένη Παρασκευή» πρόσθεσε.

Διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές από τη Γάζα που επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι Ι24, η οριστικοποίηση μίας πιθανής συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Κατάρ να παίζει διαμεσολαβιτικό ρόλο.

Ο Ερυθρός Σταυρός φέρεται να βρίσκεται καθ’οδόν για να υποδεχθεί μία ομάδα περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η μεταφορά τους θα γίνει στην περιοχή Khan Yunis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Εάν δεν προκύεψουν νέα εμπόδια, μεταδίδει το i24, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ώρες.

Στο πλαίσιο των συνεννοήσεων και προκειμένου να επιτραπεί στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού να φτάσει με ασφάλεια στην περιοχή, οι πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τις τελευταίες ώρες.

Ωστόσο, πηγή που ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, αναφέρει ότι ο αριθμός εκείνων που ενδέχεται να απελευθερωθούν απόψε αναμένεται να είναι μικρότερος από 50 άτομα.

Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο Khaled Meshaal είναι μια ισχυρή φιγούρα στη Χαμάς, που επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες. Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα στη Γάζα, λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους, θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Τόνισε ότι οι απελευθερώσεις ομήρων δεν μπορούν να γίνουν ενώ η επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τους τυχαίους βομβαρδισμούς, την ολοκληρωτική καταστροφή, τη γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες του Αλ Κασάμ να πάρουν τους ομήρους από τις θέσεις τους και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε όποιον άλλον. Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες για να τους επιτρέψουμε να απελευθερωθούν».

Ο Meshaal επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τότε που συνελήφθησαν.

Η Χαμάς δεν θα πει από ποιες χώρες είναι, αλλά λέει ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.

Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων την Παρασκευή

Μία Αμερικανίδα με την κόρη της που ήταν αιχμάλωτες στα χέρια της Χαμάς, απελευθερώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (20/10), «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Επρόκειτο για την πρώτη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 17χρονη κόρη της Νάταλι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Νετανιάχου και την οικογένειά τους, οι δύο γυναίκες απήθχησαν από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ στη διάρκεια της επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το κιμπούτς, που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο ταξιδιού τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν τις εβραϊκές γιορτές, την αποφοίτηση της Νάταλι από το σχολείο και τα 85α γενέθλια της γιαγιά της, δήλωσαν συγγενείς τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ