Iron Sting: Το πρώτο βίντεο από το νέο υπερόπλο «ακριβείας» του Ισραήλ

Οι  δυνάμεις του Ισραήλ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα οπλικό σύστημα με την ονομασία “Iron Sting“, («Σσιδερένιο Κεντρί»)και μάλιστα έδωσαν στην δημοσιότητα και βίντεο από την χρήση τους, με στόχο μία θέση εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς.

Γάζα: «Μας είπαν να πάμε νοτιότερα λόγω ασφάλειας και μας βομβάρδισαν» λέει 18χρονη που έχασε γονείς και αδέλφια

Οι IDF έχουν ήδη πραγματοποιήσει “περιορισμένες” επιδρομές για να εξαρθρώσουν ομάδες ενόπλων της Χαμάς. Λένε ότι το κάνουν σε περιοχές όπου οχυρώνονται ομάδες της Χαμάς, για να αντιμετωπίσουν την πολυαναμενόμενη μαζική εισβολή των Ισραηλινών στην Γάζα.

 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πληροφορίες ότι επίκειται απελευθέρωση 50 ομήρων από την Χαμάς

Καθώς το Ισραήλ υπόσχεται κλιμάκωση και υπαινίσσεται ότι μπορεί να επίκειται εισβολή, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάιγια δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι χιλιάδες ακόμη κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους, όσο “εκτίθενται στην ισραηλινή δολοφονική μηχανή”.

Χθες, οι IDF εξαπέλυσαν το “βαρύτερο 24ωρο” βομβαρδισμών από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες, με πηγές των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα να αναφέρουν ότι 400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα σε ολόκληρο τον θύλακα.

Σούνακ: Η έκρηξη στο νοσοκομείο οφείλεται σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Γάζα προς το Ισραήλ

Το νέο όπλο

Στο πλαίσιο της αεροπορικής επίθεσης, ο ισραηλινός στρατός και η ισραηλινή αεροπορία χρησιμοποίησαν το όπλο Iron Sting, που περιγράφεται ως “καινοτόμος και ακριβής οβίδα όλμου”.

Τα πλάνα από την χρήση του νέου όπλου δείχνουν τη στιγμή που απελευθερώθηκε ο όλμος των 120 χιλιοστών και στη συνέχεια τον δείχνουν να πέφτει. Εκρήγνυται πριν έρθει σε επαφή με τον εκτοξευτή πυραύλων, που σημαδεύει. Ακολουθεί μια τεράστια μπάλα φωτιάς και συντρίμμια φαίνονται στον αέρα.

‘[Το Iron Sting] ικανοποιεί τις ανάγκες των IDF, προσαρμόζοντας τις δυνατότητες μάχης για την αντιμετώπιση εχθρών που κρύβονται μέσα σε αστικά, αστικά περιβάλλοντα, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στα νομικά και ηθικά πρότυπα που θέτει το κράτος του Ισραήλ’, είχε δηλώσει δήλωσε το 2021, ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, όταν ανακοινώθηκε η ανάπτυξη του συστήματος. Όπως φαίνεται στα δύο βίντεο πρόκειται για έναν υψηλής τεχνολογίας όλμο, που καθοδηγείται με λέιζερ, είναι πολύ ακριβές και επιτρέπει να χτυπηθούν ακριβώς οι προεπιλεγμένοι στόχοι. Αυτή σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικό περιβάλλον, όπου πολύ συχνά η Χαμάς κρύβει όπλα ή εγκαθιστά μονάδες διοίκησης. Το συγκεκριμένο όπλο θεωρητικώς ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων.

 

Θα χρειαστούν 2-3 μήνες

Η χρήση του έρχεται καθώς ο σημερινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, δήλωσε ότι η επιχείρηση των IDF για την εξάλειψη της Χαμάς μπορεί να διαρκέσει μήνες. Ο Galland είπε χθες ότι η επίθεση, η οποία αναμένεται να παρατείνει έναν ήδη αιματηρό και παρατεταμένο πόλεμο, θα είναι η “τελευταία”, καθώς θα εξαλείψει πλήρως τη Χαμάς.  “Αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος ελιγμός στη Γάζα, για τον απλούστατο λόγο ότι μετά από αυτόν δεν θα υπάρχει Χαμάς”, δήλωσε χθες σε ομιλία του προς τους στρατιωτικούς αρχηγούς στο αρχηγείο της πολεμικής αεροπορίας στο Τελ Αβίβ. ‘Θα χρειαστεί ένας μήνας, δύο μήνες, τρεις, αλλά στο τέλος δεν θα υπάρχει Χαμάς.

 

«Πριν ο εχθρός συναντήσει τα τεθωρακισμένα και το πεζικό, θα συναντήσει τις βόμβες της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχω την εντύπωση ότι ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό με θανατηφόρο, ακριβή και πολύ υψηλής ποιότητας τρόπο, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα», κατέληξε.  Τα σχόλια του Gallant προσέφεραν μια ακόμη ένδειξη για μια επικείμενη χερσαία επίθεση, με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες του IDF να έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα περιμένοντας διαταγές.

Το πόσο σύντομα το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή δεν είναι σαφές, και καμία πλευρά δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς να περιμένει όταν το κάνει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ