Αυτά ζητά το ΔΝΤ από την Γαλλία

Αυτά ζητά το ΔΝΤ από την Γαλλία

Η Γαλλία πρέπει να μειώσει το κόστος της εργασίας, να ανοίξει κλειστά επαγγέλματα, να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις της στην εργασία και τον επιχειρηματικό τομέα και να σταματήσει τις αυξήσεις των φόρων ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ.

Μια ημέρα αφού μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως η οικονομία της Γαλλίας πρόκειται να συρρικνωθεί ελαφρώς περισσότερο απ’ ό,τι προέβλεπε μέχρι σήμερα και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης να ανατρέψει την τάση ως το τέλος του χρόνου.

“Ο αριθμός των μεταρρυθμίσεων που άρχισαν τους τελευταίους έξι μήνες, δείχνουν ότι η κυβέρνηση κατανοεί πως η Γαλλία χρειάζεται να μεταρρυθμισθεί”, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Γαλλία Έντουαρντ Γκάρντνερ και πρόσθεσε: “Είναι ένα πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία”.

Το ΔΝΤ καλεί τη Γαλλία να καταργήσει περιορισμούς στην οικοδόμηση και πιέζει για περισσότερες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης. Προτείνει επίσης να δοθεί στην αρχή ανταγωνισμού περισσότερη εξουσία για να εξετάσει όλους τους τομείς της οικονομίας και να ασκήσει πίεση για την αφαίρεση κανονιστικών εμποδίων.

Καθώς η αύξηση της ανεργίας των νέων προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη, το ΔΝΤ υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθούν περισσότερα εργαλεία για να μειωθεί το κόστος της πρόσληψης νέων.

Ο Γκάρντνερ δήλωσε πως αυτό θα μπορούσε να περιλάβει ένα χαμηλότερο κατώτατο μισθό ή πιο ευέλικτα συμβόλαια, μια ιδέα στην οποία είχαν σφόδρα αντιταχθεί στο παρελθόν οι νέοι και τα συνδικάτα.

Αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ υπογράμμισε πως η Γαλλία θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

“Έπειτα από τρία χρόνια σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής, υπάρχει περιθώριο να μετριαστεί ο ρυθμός με τον οποίο προχωρεί η σταθεροποίηση, με την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στη δαπάνη και θα υποστηριχθεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχισθούν”, αναφέρει το ΔΝΤ σε μια τακτική εκτίμησή του για τη Γαλλία.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψή του για τη γαλλική οικονομία. Προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,2% φέτος, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για -0,1%, και ανάπτυξη 0,8% την ερχόμενη χρονιά, μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμησή του για 0,9%.

Όμως ο Γκάρντνερ προειδοποίησε ότι ένας από τους κινδύνους για τη Γαλλία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που διαπιστώνεται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε πως η αβεβαιότητα σχετικά με τους φόρους επιβαρύνει την κατάσταση αυτή.

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ