Αυστρία – Μικλ Λάιτνερ: Από το υπουργείο Εσωτερικών στην περιφερειακή πολιτική

Η Διοικούσα Επιτροπή του συγκυβερνώντος στην Αυστρία – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, επισφράγισε με απόφασή της αργά απόψε στη Βιέννη, την αναμενόμενη εγκατάλειψη της θέσης της υπουργού Εσωτερικών, από την θεωρούμενη “σκληροπυρηνική” Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και την ανάληψη από μέρους της ως αναπληρώτρια τοπική κυβερνήτης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.

Ως υπουργός Εσωτερικών, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ έγινε ευρύτερα γνωστή για την εμπάθειά της απέναντι στην Ελλάδα και για τη σκληρή πολιτική της στην προσφυγική κρίση, ως υπέρμαχος ενός “Φρουρίου Ευρώπη” και ως εκ τούτου συνυπεύθυνη για το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που προκάλεσε την κορύφωση της δράματος των προσφύγων και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την αλλαγή από πλευράς Λαϊκού Κόμματος στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν τόνισε, αργά το βράδυ, πως πρόκειται για απόφαση του κυβερνητικού εταίρου, την οποία είναι αυτονόητο πως ο ίδιος σέβεται.

Ταυτόχρονα ο καγκελάριος επισήμανε πως η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ηγήθηκε του υπουργείου σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει καλή συνεργασία με τον διάδοχό της Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Σε δηλώσεις του, μετά την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός του και αντικαγκελάριος στην αυστριακή κυβέρνηση, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ανέφερε πως η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ του είχε γνωστοποιήσει πριν μερικές ημέρες την “προσωπική της απόφαση” να επιστρέψει στην τοπική κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας, στην οποία συμμετείχε ήδη μεταξύ 2003 και 2011.

Επαινώντας την πολιτική της απερχόμενης υπουργού στο Προσφυγικό, ο Ράινχολντ Μιτερλένερ επισήμανε, πως αυτή δρομολόγησε την “στροφή” και στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική.

Παρουσιάζοντας τον προερχόμενο επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, νέο υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Βάλφγκανγκ Σομπότκα – ο οποίος ήταν αρμόδιος οικονομικών στην τοπική κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας – ο αρχηγός του Λαικού Κόμματος υπεραμύνθηκε της χρονικής στιγμής για την αλλαγή στο ιδιαίτερα νευραλγικό υπουργείο, απορρίπτοντας την κριτική που ασκήθηκε ότι αυτή πραγματοποιείται εν μέσω του προεκλογικού αγώνα για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24 ης Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο τοπικός κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας και θεωρούμενος ως ο ισχυρότερος πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος, Ερβιν Πρελ, τόνισε πως η αλλαγή της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ – την οποία ο ίδιος φέρεται να προορίζει ως διάδοχό του, μετά την αναμενόμενη για το τέλος της χρονιάς παραίτησή του — εγκρίθηκε παμψηφεί τόσο από την Διοικούσα Επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος απόψε, όσο και νωρίτερα από τα ανώτερα κομματικά όργανα στην Κάτω Αυστρία.

Σε δηλώσεις της η ίδια η απερχόμενη υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε ανακουφισμένη από την απόφαση για την επιστροφή της στην περιφερειακή πολιτική, τονίζοντας πως σε λίγες ημέρες θα έχει πλέον πίσω της τη δυσκολότερη δουλειά στη χώρα, ενώ μπροστά της βρίσκεται τώρα η ωραιότερη αποστολή.

Κατά την άποψή της, ήταν δύσκολη δουλειά να καταστήσει τη “γραμμή ασφάλειας” του υπουργείου Εσωτερικών σε πολιτική ολόκληρης της αυστριακής κυβέρνησης και η ίδια πιστεύει ότι ο διάδοχός της Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έχει την απαραίτητη ικανότητα και πείρα για να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, επισήμανε στις δηλώσεις του, μετά την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος , πως δεν θα διακινδυνεύσει πειραματισμούς στο υπουργείο που αναλαμβάνει και πως με τη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ υπήρξαν αποφασιστικοί προκαθορισμοί, “μία πορεία που θα συνεχιστεί παραπέρα, χωρίς να αλλάζει τίποτε”, όπως διαβεβαίωσε.

Υπενθυμίζεται, πως εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της πρόσφατης Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η ελληνική πλευρά είχε αρνηθεί να δεχθεί σε επίσκεψη την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες με εξαίρεση της Ελλάδας, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

“Η πολιτική προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη έχει τελειώσει”

Αυστριακή ΥΠΕΣ: Παράλογη η κριτική στην προσφυγική πολιτική της Βιέννης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ