Αυστηρό μήνυμα Βούτσιτς στους εξτρεμιστές

Αυστηρή προειδοποίηση προς εξτρεμιστικούς κύκλους να μην προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις ένοπλες συγκρούσεις από το Κουμάνοβο των Σκοπίων στο έδαφος της Σερβίας απηύθυνε ο πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η Σερβία επιθυμεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να μην διανοηθεί κανείς να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας, διότι η απάντηση θα είναι άμεση, αποφασιστική, δυναμική και αποτελεσματική, πολύ περισσότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι αλλού» επισήμανε σε τηλεοπτική δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Απευθυνόμενος στον αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο διεμήνυσε ότι «το σερβικό κράτος τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες, σέβεται τα δικαιώματα τους, αλλά δε θα ανεχθεί πράξεις επιθετικότητας, βίας και τρομοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά μήκος της συνοριογραμμής με τα Σκόπια, για να αποφευχθεί επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία.

Ανέφερε επίσης ότι στη Σερβία, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, ζήτησαν καταφύγιο 397 Αλβανοί από το Κουμάνοβο οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην πόλη Πρέσεβο.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες να μην επισκέπτονται τα Σκόπια, ενώ για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα – προτείνεται η Βουλγαρία ως εναλλακτική οδός.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την βάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη νότια Σερβία και επιθεώρησε τα σώματα ασφαλείας που έχουν την ευθύνη διαφύλαξης των συνόρων.

Η Σερβία ενίσχυσε τις μονάδες της αστυνομίας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τα Σκόπια αναπτύσσοντας και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Επίσης, ενισχύθηκαν με 450 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και οι δυνάμεις ασφαλείας στα διοικητικά σύνορα με το Κόσσοβο.

Η σερβική κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει επανάληψη των ένοπλων επεισοδίων του 2001, όταν Αλβανοί εξτρεμιστές που συμμετείχαν σε συγκρούσεις στα Σκόπια εισέβαλαν στη Σερβία και επιτέθηκαν στη σερβική αστυνομία.

Διαβάστε επίσης:

Διήμερο πένθος κήρυξαν τα Σκόπια

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.