Αδύνατη η επιστροφή Χοντορκόφσκι

Αδύνατη η επιστροφή Χοντορκόφσκι

Ο πρώην ολιγάρχης και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πήρε χάρη και επιβιβάσθηκε την Παρασκευή σ’ ένα αεροπλάνο για το Βερολίνο, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία επειδή αστικό δικαστήριο τον έχει καταδικάσει να καταβάλει ποσό ύψους 550 εκατ. δολαρίων και η καταδίκη του αυτή εξακολουθεί να ισχύει.

“Από νομική άποψη, η καταδίκη μου στα αστικά δικαστήρια για την πρώτη υπόθεση δεν έχει αρθεί. Πρόκειται για μια δικαστική εντολή να πληρώσω 550 εκατ. δολάρια και, σύμφωνα με το ρωσικό νόμο, αυτό δίνει τη δυνατότητα να μην μου επιτραπεί να εγκαταλείψω τη χώρα”, δήλωσε ο Χοντορκόφσκι στο Βερολίνο ενώπιον ρώσων δημοσιογράφων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν αρθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η καταδίκη του να καταβάλει 17 δισεκ. ρούβλια, η οποία χρονολογείται από την καταδίκη του το 2005 για φοροδιαφυγή, θα το θεωρήσει “ένδειξη ότι μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία”.

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιστότοπου Gazeta.ru έχει ακόμη στην κατοχή του εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, δήλωσε πως δεν γνωρίζει προς το παρόν το ποσό στο οποίο ανέρχεται η περιουσία που του απομένει.

“Αν είχα ανάγκη χρημάτων, θα στρεφόμουν στις επιχειρήσεις, όμως έχω σίγουρα αρκετά για να ζήσω”, τόνισε.

“Δεν αγοράζω ποδοσφαιρικές ομάδες”, πρόσθεσε σ’ έναν υπαινιγμό για έναν άλλο ολιγάρχη, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος πρόσκειται στο Κρεμλίνο και είναι ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ομάδας Τσέλσι.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ