Το Ever Given έκοψε τη διώρυγα του Σουέζ στα δύο – Το “μποτιλιάρισμα” όπως φαίνεται ψηλά – Συγκλονιστικές εικόνες

Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος του “μποτιλιαρίσματος” που προκλήθηκε από την προσάραξη του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “Ever Given” στη διώρυγα του Σουέζ. Περίπου 200 πλοία περιμένουν στη σειρά για να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στα διεθνή ΜΜΕ, το κομβικό και στρατηγικής σημασίας κανάλι για την παγκόσμια ναυτιλία ίσως παραμείνει απροσπέλαστο για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, καθώς η διαδικασία “αποκόλλησης” του πλοίου αποτελεί μία πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το πλοίο βάρους άνω των 220.000 τόνων και μήκους 400 μέτρων. “Χρησιμοποιούνται ρυμουλκά και βυθοκόροι για να σπάσουν βράχοι” και να μπορέσει να απελευθερωθεί το σκάφος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της ιαπωνικής εταιρίας Shoei Kisen Kaisha, στην οποία ανήκει το πλοίο.

Σύμφωνα με τη SCA, πρέπει να απομακρυνθούν 15.000-20.000 κυβικά μέτρα άμμου για να επιτευχθεί βάθος 12 έως 16 μέτρων και να μπορεί να πλεύσει και πάλι το σκάφος.

Ο Μοχάμπ Μαμίς, σύμβουλος του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σε θέματα λιμένων, δήλωσε αργά χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ναυσιπλοΐα θα αποκατασταθεί “μέσα σε 48 με 72 ώρες το πολύ”.

“Έχω εμπειρία με πολλές επιχειρήσεις διάσωσης αυτού του τύπου και, ως πρώην πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, γνωρίζω κάθε εκατοστό του καναλιού”, πρόσθεσε ο Μαμίς, που επέβλεψε την πρόσφατη επέκταση αυτής της θαλάσσιας διόδου, από όπου περνά, σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου. Ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα η ολλανδική εταιρεία Smit Salvage είχε προβλέψει ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει “ημέρες ακόμα και εβδομάδες”.

Ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk και η γερμανική Hapag-Lloyd ανέφεραν χθες ότι εξετάζουν να εκτρέπουν τα πλοία τους ώστε να περνούν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μια παράκαμψη πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων γύρω από την αφρικανική ήπειρο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, η προσάραξη του Ever Given έχει καθυστερήσει τη μετακίνηση εμπορικών αγαθών αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημία περίπου 400 εκατομμυρίων την ώρα.

Δείτε το βίντεο

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Daily Mail, ΒBC

Πηγή ΦΩΤΟ: Reuters, EPA

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ