Ρέι Τόμλινσον: Ποιος ήταν ο πατέρας των e-mail και του “@” – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Επιμέλεια: Σήφης Γαρυφαλλάκης

Το e-mail ή ηλεκτρονική αλληλογραφία θεωρείται στις μέρες μας κάτι πολύ βασικό. Κάθε άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό e-mail και να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως πριν από 50 χρόνια με το διαδίκτυο να “κάνει” τα πρώτα του βήματα, η επικοινωνία μέσω των υπολογιστών ήταν σπάνια έως ανύπαρκτη.

Όλα άλλαξαν όταν ο Αμερικανός προγραμματιστής Ρέιμοντ Σάμουελ Τόμλινσον (Raymond Samuel Tomlinson) δημιούργησε το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις ανάγκες του δικτύου ARPANET, προδρόμου του Internet. Στον Ρέι Τόμλινσον πιστώνεται η δημιουργία του e-mail και η επαναχρησιμοποίηση του συμβόλου @ (παπάκι) στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Ρέιμοντ Σάμουελ Τόμλινσον γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης στις 23 Απριλίου 1941 και απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών, σαν σήμερα 5 Μαρτίου το 2016 από καρδιακή προσβολή.

Η εκπαίδευσή του

Ο Ρέι Τόμλινσον σπούδασε στο Κεντρικό Σχολείο του Μπροαντάλμπιν, στο κοντινό Μπροαντάλμπιν, της Νέας Υόρκης. Αργότερα φοίτησε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσσελάερ στην Τροία της Νέας Υόρκης. Το 1963 έλαβε πτυχίο ηλεκτρονικού μηχανικού. Μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσσελάερ, εισήλθε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης (MIT) για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Στο ΜΙΤ, ο Τόμλισον εργάστηκε στον Όμιλο Επικοινωνίας Λόγου και ανέπτυξε ένα υβριδικό αναλογικό-ψηφιακό σύστημα σύνθεσης ομιλίας, ως θέμα της διατριβής του στην ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική, το 1965.

Η γέννηση του e-mail και ηαναγέννηση του “@” (παπάκι)

Το 1971, ο Ρέι Τόμιλσον εργαζόταν στην εταιρεία Bolt, Beranek and Newman, την τωρινή Raytheon BBN Technologies, και δημιούργησε το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις ανάγκες του δικτύου ARPANET, προδρόμου του Internet. Την εποχή εκείνη, μέσω του δικτύου αυτού μπορούσαν να επικοινωνούν με μηνύματα μόνο οι χρήστες από τον ίδιο διακομιστή (server).

Τότε ο Τόμλινσον αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο μπορούσαν να ανταλλάξουν e-mail χρήστες από διαφορετικούς διακομιστές.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ο Αμερικανός προγραμματιστής επανέφερε από την αφάνεια το σύμβολο “@” (παπάκι) , το οποίο χρησιμοποιούνταν στην εποχή της Αναγέννησης από λογιστές. Το “@” διαχώριζε το όνομα του χρήστη (username) από την ονομασία του διακομιστή.

Η ανακάλυψή του αυτή άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι στον επιχειρηματικό και προσωπικό χώρο, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν, κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και κρατούν επαφή με φίλους και συγγενείς, εκατομμύρια άτομα, είτε από άκρη σε άκρη μιας πόλης είτε από μία πλευρά του ωκεανού στην άλλη.

Η προσφορά του άρχισε να αναγνωρίζεται παγκόσμια, όταν η χρήση του e-mail έγινε γνωστή με τη διάδοση των προσωπικών υπολογιστών, ενώ του είχαν απονεμηθεί βραβεία από οργανισμούς τεχνολογίας, περιοδικά και τη Διεθνή Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ