Το σχέδιο εισβολής στο Καπιτώλιο κυκλοφορούσε μέρες στα social media – Το FBI συλλέγει υλικό από τις ταραχές

Για αρκετές ημέρες φέρεται να κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, το σχέδιο εισβολής στο Καπιτώλιο των οπαδών του Τραμπ.

Όπως αναφέρουν ιστότοποι όπως το “Business Insider”, το “Buzzfeed” και το “Bloomberg”, οι θερμόαιμοι υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ μιλούσαν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες για τη μαζική κινητοποίησή που θα πραγματοποιούσαν την 6η Ιανουαρίου, ημέρα επικύρωσης από το Κογκρέσο της νίκης του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως ισχυρίζονται εμπειρογνώμονες το σχέδιο ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ που είχαν οργανώσει οι υποστηρικτές του Τραμπ ήταν γνωστό στα social media, όπως το Facebook, το Twitter.

“Δεν ήταν έκπληξη η χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο” αναφέρουν ερευνητές που μελετούν τους εξτρεμιστές της Ακροδεξιάς στις ΗΠΑ

«Οι εξτρεμιστές έχουν επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες στις 6 Ιανουαρίου και είχαν εκφράσει κατηγορηματικά την επιθυμία τους για πρόκληση χάους και βίας μέσω του διαδικτύου», δήλωσε ο Τζάρεντ Χολτ, επιστήμονας του ψηφιακού ερευνητικού εργαστηρίου «Digital Forensic Research Lab» στον ιστότοπο «BuzzFeed».

Μάλιστα ο Τζάρεντ Χολτ ανέφερε πως στο δεξιό διαδικτυακό φόρουμ «TheDonald», από τις 4 Ιανουαρίου, το 50% των δημοσιεύσεων έκαναν έκκληση για βία στις 6 Ιανουαρίου.

Το FBI συλλέγει βίντεο και φωτογραφίες από τις ταραχές στο Καπιτώλιο και ζητά τη βοήθεια των πολιτών

Το FBI δημιούργησε έναν ιστότοπο προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο υποστηρικτών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

«To FBI δέχεται πληροφορίες και ψηφιακά μέσα που εικονίζουν ταραχές και βία στο Κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και τη γύρω περιοχή», αναφέρει η ομοσπονδιακή αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Οι πράκτορες μπορούν επίσης να βασιστούν στην έρευνά τους και στο άφθονο υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) που τράβηξαν και ανήρτησαν οι ίδιοι οι ταραξίες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά πρόσωπα είναι σαφώς αναγνωρίσιμα, αφού οι περισσότεροι αγνόησαν τις οδηγίες να φορούν προστατευτική μάσκα λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Στα βίντεο εικονίζεται ένας όχλος να περνάει από τις αίθουσες του εμβληματικού κτιρίου και να εισβάλει στα γραφεία των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ