Κορονοϊός-Γερμανία: Εξετάζεται η αναβολή της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν εξετάζει τη δυνατότητα αναβολής του δεύτερου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση .

Εάν μπορεί να αυξηθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των εταιρειών Biontech και Pfizer η συνέπεια θα ήταν να μπορούν να εμβολιασθούν περισσότεροι πολίτες με την πρώτη δόση.

Διάφορα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν σχετική επιστολή του Σπαν, η οποία απευθύνεται στην Επιτροπή Υγείας του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) και στους υπουργούς Υγείας και τα πρωθυπουργικά γραφεία των κρατιδίων. Σύμφωνα με αυτήν τη επιστολή θα ζητηθεί από την Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ να εξετάσει τη δυνατότητα μια χρονικής παράτασης μεταξύ των δύο δόσεων. Ο αρμόδιος για θέματα υγείας του (συγκυβερνώντος) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ υποστηρίζει την πρόταση.

Ο Σπαν επισήμανε επίσης ότι θα μπορούν να ληφθούν έως έξι αντί των πέντε δόσεων από τα φιαλίδια εμβολιασμού. Αυτό επιτρέπει έως και 20% περισσότερους εμβολιασμούς. Είναι γνωστό εδώ και μερικές ημέρες ότι τα φιαλίδια περιέχουν έξι δόσεις. Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να εγκρίνει κατά πάσα πιθανότητα την πλήρη χρήση τους. Μέχρι στιγμής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο πέντε δόσεις από κάθε αμπούλα.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με την γερμανική εταιρεία BioNTech και τον αμερικανική συνεργάτη της Pfizer την αγορά περισσοτέρων εμβολίων κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει κάποια δυνατότητα να προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες δόσεων σε σχέση με τις συμφωνηθείσες 300 εκατομμύρια δόσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε εκπρόσωπός της στις Βρυξέλλες.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν από επιστήμονες και πολιτικούς για τους εμβολιασμούς.

Επιστήμονες και πολιτικοί επικρίνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για την χαοτική, κατά την γνώμη τους, κατάσταση των εμβολιασμών. Το SPD καλεί την καγκελάριο να εμπλακεί προσωπικά.

Η Φράουκε Τσιπ, νευρολόγος και μέλος της Eθνικής Ακαδημίας Επιστημών “Λεοπολντίνα”, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι απέτυχε στη στρατηγική εμβολιασμού.

Επίσης, ο ειδικός για θέματα υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι έχουν παραγγείλει πολύ λίγα εμβόλια από τους κατασκευαστές Biontech / Pfizer και Moderna: «Ήταν ξεκάθαρο από πολύ νωρίς ότι το εμβόλιο της Moderna έχει πολύ ισχυρή δράση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα ιατρεία. Λόγω της μικρής ποσότητας που παραγγέλθηκε, το εμβόλιο τηε Moderna πιθανότατα δεν θα παίξει κανένα ρόλο ακόμη και αν εγκριθεί σύντομα» δήλωσε στο RTL. (Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ότι αυτό το εμβόλιο θα εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου).

Ο Γενικός Γραμματέας του SPD κάλεσε μάλιστα την καγκελάριο Μέρκελ να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα των εμβολιασμών για να αντιμετωπιστεί το χάος το οποίο έχει προκύψει κατά την γνώμη του με τους εμβολιασμούς

«Κάθε εβδομάδα που βρισκόμαστε σε lockdown κοστίζει δισεκατομμύρια, κάθε εβδομάδα κινούμαστε μεταξύ ζωής και θανάτου, κάθε εβδομάδα έχει επίσης σημασία σε κοινωνικό επίπεδο μακροπρόθεσμα, για το τι θα συμβεί αν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί παραμείνουν κλειστά ή όταν λείπουν οι κοινωνικές επαφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καγκελάριος και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πρέπει να φέρουν τις φαρμακευτικές εταιρείες στο τραπέζι και να εξετάσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Λαρς Κλίνγκμπάιλ σε διαδικτυακή εκπομπή της «Bild».

Ο Kλίνγκμπάιλ ζήτησε επίσης την μεγαλύτερη εμπλοκή ειδικότερα της καγκελαρίου: «Ίσως η κατάσταση να επιβάλει την διαχείρισή της από την ίδια. Με το να λέει (απλώς) η Μέρκελ “τώρα θα δω πώς θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα”, δεν αρκεί. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος δεν συνδέεται (άμεσα) με το ζήτημα των εμβολιασμών. Δεν γνωρίζω κάποια σχετική της δήλωση», τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του SPD εκτιμά ότι «το χάος με τους εμβολιασμούς και οι πιθανοί τρόποι εξόδου από αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τη Μέρκελ την Τρίτη. Αναμένω ότι κατά την συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών των κρατιδίων και της καγκελαρίου θα διευκρινίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα και μετά θα ξέρουμε τι πήγε στραβά. Και ιδιως θα κοιτάξουμε μπροστά. Όλο το 2020 λέγαμε στους πολίτες: “Εάν υπάρχει εμβόλιο, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και τώρα σκοντάφτουμε μέσα στο χάος. Αυτό με θυμώνει».

Kριτική στον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Σπαν έχει ασκηθεί και από άλλους πολιτικούς του SPD, από το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και την Αριστερά (Die Linke). «Πρέπει να ερευνηθεί γιατί υπάρχουν ελλείψεις και πού υπήρξαν προχειρότητες. Ο Σπαν πρέπει επίσης να εξηγήσει πώς μπορούν να αυξηθούν το συντομότερο δυνατόν οι ποσότητες του εμβολίου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της Αριστεράς Γιαν Κόρτε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Πηγή: Deutschlandfunk

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ