Δένδιας: Η Ελλάδα χαιρετίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αφγανικής κυβέρνησης – Ταλιμπάν

Η Ελλάδα χαιρετίζει την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Διάσκεψη Δωρητών για το Αφγανιστάν, ενώ υπογράμμισε πως η τρέχουσα ευκαιρία να επιτευχθεί ειρήνη δεν πρέπει να χαθεί.

«Καλούμε όλες τις γειτονικές χώρες να συνεργαστούν με θετικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα να απέχουν από οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις ιστορικές διαπραγματεύσεις «ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή». «Μια χωρίς αποκλεισμούς ειρηνευτική διαδικασία, όπου εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές φατρίες, καθώς και όλα τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών του Αφγανιστάν, έχει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη διάσκεψη δωρητών μια «πολύ καλή ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να ανανεώσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν στον αγώνα τους για ειρήνη, ευημερία και αυτονομία», με την Ελλάδα, μάλιστα να συνεισφέρει ένα συμβολικό ποσό για την επίτευξη των στόχων της Διάσκεψης της Γενεύης.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την εδραίωση της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε.

«Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε και να υποστηρίξουμε την ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη διατήρηση και την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του λαού του Αφγανιστάν».

«Η περιφερειακή συνεργασία σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον ασφάλειας θα βοηθήσει αναμφίβολα το Αφγανιστάν να ξεπεράσει τις καταστροφές του πρόσφατου παρελθόντος, να επιτύχει σταθερότητα και να ανακτήσει τη σύνδεση με τους γείτονές του», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας θα επιτρέψει επίσης την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή Αφγανών υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο», υπενθυμίζοντας ότι οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο αποτελούν περίπου το 40% των μεταναστών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία.

Σημείωσε ακόμη, πως αναγνωρίζοντας τη σημασία του Αφγανιστάν ως βασικού παράγοντα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η Ελλάδα ήταν πάντα υποστηρικτική της ειρηνευτικής διαδικασίας της χώρας, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε μάλιστα, πως η Ελλάδα συμμετέχει στη συμμαχική αποστολή στο Αφγανιστάν από το 2002, καθώς και στην αποστολή στήριξης (RSM) με 11 μέλη, ενώ είναι μέλος του Ομίλου ΝΑΤΟ «Σύμμαχοι σε όλο τον κόσμο» («Partners across the Globe»).

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Αφγανιστάν για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και ευημερίας. Το Αφγανιστάν οφείλει με τη σειρά του να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη χρηστή διακυβέρνηση», κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ