Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων στην Αυστραλία το τελευταίο 24ωρο – Νεκροί οκτώ ομογενείς σε γηροκομείο

Στους οκτώ ανήλθαν οι νεκροί τρόφιμοι του ελληνικού γηροκομείου «Βασιλειάδα» που βρίσκεται σε προάστιο της Μελβούρνης, σύμφωνα με την εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, ενώ συνολικά οι νεκροί ομογενείς από τον κορονοϊό ανέρχονται σε δώδεκα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», συνολικά στη «Βασιλειάδα» φιλοξενούνται γύρω στους 120 τρόφιμοι εκ των οποίων οι 71 είναι μολυσμένοι από τον ιό. Αρκετοί από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης τους. Επίσης, έχουν μολυνθεί και 21 μέλη του προσωπικού. Μάλιστα, ένα απ’ αυτά νοσηλεύεται στην εντατική νοσοκομείου.

Συνολικά αυτές τις μέρες πέθαναν δώδεκα Έλληνες ηλικιωμένοι της Μελβούρνης από κορονοϊό, σύμφωνα όσα δημοσιεύει ο «Νέος Κόσμος». Όσον αφορά το γηροκομείο, αρκετοί συγγενείς νεκρών αποδίδουν ευθύνες στο ίδρυμα καθώς το προσωπικό δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τη διαχείριση έχουν πλέον αναλάβει οι Ομοσπονδιακές Αρχές της Αυστραλίας με κλιμάκιο ειδικών να βρίσκεται επί τόπου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές όπως το Aged Care Quality and Safety Commission, και την κυβέρνηση της Πολιτείας της Βικτώρια.

Ανάμεσα στο προσωπικό υπάρχουν και διερμηνείς για την εξυπηρέτηση των Ομογενών, τροφίμων του γηροκομείου ενώ ο αρμόδιος Ομοσπονδιακός υπουργός για τους Ηλικιωμένους Richard Colbeck, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για για την παροχή πληροφοριών σε τρόφιμους και τους συγγενείς τους και τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Η απάντηση του Γηροκομείου

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί και απαντώντας σε όλες τις κατηγορίες, ο επί 20ετία πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Βασιλειάδας» κ. Κωνσταντίνος Κόντης, εξέδωσε την Παρασκευή σχετικό Δελτίο Τύπου. Αρχικά, το ΔΣ και το προσωπικό του γηροκομείου εκφράζουν την οδύνη τους για την απώλεια των τροφίμων και τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των απολεσθέντων. Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι από το πρωί της Τετάρτης, 23 Ιουλίου, τη διαχείριση της μονάδας έχει αναλάβει ομάδα του Υπουργείου Υγείας και ότι όλο το προσωπικό βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του τεστ κορονοϊού στο οποίο υποβλήθηκαν τα περισσότερα μέλη του ήταν αρνητικά. Όσοι επαναλάβουν το τεστ τις επόμενες μέρες και παραλάβουν αρνητικά αποτελέσματα, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη θέση τους στις 30 Ιουλίου, ημερομηνία επιστροφής της διαχείρισης του γηροκομείου στην κανονική διοίκηση. Απαντώντας στις αιχμές που δέχτηκε το ΔΣ γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Κόντης ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι υπάλληλοι που παύθηκαν προσωρινά αποζημιώνονται στο ακέραιο και δεν έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα Jobkeeper. «Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για το τόσο αφοσιωμένο προσωπικό μας» αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου.

Ως προς τις κατηγορίες για χρήση αποκλειστικά εποχικού προσωπικού, στο Δελτίο Τύπου καθίσταται σαφές ότι πάγια πολιτική της διοίκησης του γηροκομείου, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Κόντη, ήταν η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους ή μερικής απασχόλησης με πρόσβαση σε όλες τις άδειες.

Από τα 110 μέλη του προσωπικού (κυρίου και εφεδρικού) που αναλογούν στους 120 τροφίμους, οι 50 εργάζονται από 5 έως και 15 χρόνια συνεχόμενα στη «Βασιλειάδα», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου. Στις κατηγορίες για μη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού από τα μέλη του προσωπικού, η Διοίκηση της «Βασιλειάδας» απαντά ότι η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού είχε επιβληθεί στο προσωπικό από τις 9 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν την έκδοση της σχετικής κυβερνητικής οδηγίας.

Όσο για τις κατηγορίες ότι, συγκεκριμένα την Κυριακή, 19 Ιουλίου, το προσωπικό κυκλοφορούσε χωρίς την απαραίτητη προστασία, η Διοίκηση απαντά ότι επρόκειτο για άτομα που κατευθύνονταν σε ειδικό απομονωμένο χώρο του γηροκομείου για να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού και τα οποία «δεν ήρθαν σε καμία απολύτως επαφή με κανέναν από τους τροφίμους». Στις κατηγορίες ότι η Διοίκηση της «Βασιλειάδας» δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις οικογένειες των τροφίμων για το ξέσπασμα του ιού στη μονάδα, ο κ. Κόντης απαντά, μέσω του Δελτίου Τύπου, ότι ενημερώθηκε από το μέλος του προσωπικού ότι είναι θετικό στη νόσο στις 9 Ιουλίου και ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα τις οικογένειες την επόμενη ημέρα. Για τα υπόλοιπα περιστατικά ενημερώθηκε στις 14 Ιουλίου, λόγω της παρεμβολής του Σαββατοκύριακου, και απέστειλε μήνυμα στις 15 Ιουλίου. Έκτοτε, υπήρχε τακτή ενημέρωση με όλα τα γεγονότα και τους ακριβείς αριθμούς στις 17, 19, 21 και 22 Ιουλίου, οπότε και τη διοίκηση της μονάδας ανέλαβαν οι κρατικές υπηρεσίες.

Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο

Την ίδια ώρα, ημερήσιο ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Αυστραλία, την ώρα που οι αρχές της πολιτείας Βικτόρια πασχίζουν να περιορίσουν πολλές εστίες της επιδημίας και έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους δήλωσε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι στην πολιτεία καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες 10 θάνατοι, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων στην Αυστραλία μέχρι στιγμής. Στην ίδια πολιτεία αναφέρθηκαν επιπλέον 459 νέα κρούσματα της covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, παρά το lockdown που έχει επιβληθεί για δύο εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βικτόριας.

Οι κυριότερες εστίες μόλυνσης σε αυτό το δεύτερο κύμα της επιδημίας παρατηρούνται σε εργασιακούς χώρους, όπως οίκοι ευγηρίας και ιατρικά κέντρα, μεγάλα κέντρα διανομής, σφαγεία και αποθήκες, επεσήμανε ο Άντριους.

«Αυτό που μας λένε τα στοιχεία είναι ότι μερικοί άνθρωποι (…) νιώθουν άρρωστοι, έχουν συμπτώματα και εξακολουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους», εξήγησε. «Αν αυτό συνεχιστεί, απλώς θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερα κρούσματα», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία έχει αποφύγει ένα μεγάλο ξέσπασμα της covid-19, έχοντας καταγράψει συνολικά περισσότερα από 14.400 κρούσματα και 155 θανάτους. Όμως οι αρχές πασχίζουν να περιορίσουν περισσότερες από 100 εστίες στη Βικτόρια, η οποία έχει τεθεί σε lockdown για έξι εβδομάδες, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός πολιτείας αλλά και η είσοδος σε αυτή σε κατοίκους άλλων περιοχών.

Εξάλλου οι αξιωματούχοι της Βικτόριας έχουν ζητήσει τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας, όπως και των εργαζομένων στα ασθενοφόρα και των τριτοετών φοιτητών ιατρικής προκειμένου να εντοπίζουν τις επαφές των νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες. Η πιο πολυπληθής πολιτεία της χώρας, η Νέα Νότια Ουαλία, κατέγραψε 14 νέα κρούσματα στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, από τα οποία σχεδόν τα μισά συνδέονται με μια εστία σε ένα εστιατόριο στα περίχωρα του Σίδνεϊ.

Εξάλλου διαδηλωτές στο Σίδνεϊ αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας μετά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν μια διαδήλωση την Τρίτη για τους θανάτους Αβορίγινων από την αστυνομία, λόγω των ανησυχιών για εξάπλωση της covid-19.Πηγή πληροφοριών: neoskosmos.com/ EΡΤ / ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ