Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία το δείπνο των «27» – Το «Θρίλερ» θα συνεχισθεί την Κυριακή

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού και οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή μεσημέρι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο twitter.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν την επανέναρξη της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Οι 27 εργάστηκαν εντατικά επί ενός 2ου συμβιβαστικού κειμένου που προετοίμασε ο Σ.Μισέλ, αλλά οι διαφορές παραμένουν, εντοπίζονται όμως στις κατανομές κονδυλίων σε τομεακές πολιτικές. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία επέμειναν και σε άλλες εσωτερικές (δεν επηρεάζουν το ποσό επικεφαλίδα του NGEU) περικοπές και μεταφορές ποσών με τις οποίες Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Σημείο αντιπαράθεσης ήταν για αρκετή ώρα και ο όρος σύνδεσης κονδυλίων και κράτους δικαίου, με τον Β. Όρμπαν να αφαιρεί ουσιαστικά σημεία του συμβιβαστικού κειμένου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Εμ. Μακρόν είχε ζητήσει από τη συνοδεία του να ετοιμάσει το αεροπλάνο του για αναχώρηση στις 11:00 με σκοπό να πιέσει τις συζητήσεις προς πρόοδο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Σάρλ Μισέλ συναντήθηκε εκ νέου με τον Εμ.Μακρόν, τον Σεμπάστιαν Κούρτς και την Πρόεδρο της Κομισιόν για να εξετάσουν ενδεχόμενες πιθανές συγκλίσεις καθώς οι προτάσεις Κουρτς για περικοπές σε προγράμματα όπως τα horizon, eu4health, εξωτερικής ανάπτυξης και investEU δημιουργούν αναταράξεις. Η Καγκελάριος συναντάται ταυτόχρονα με την Πρωθυπουργό της Δανίας με το ίδιο αντικείμενο.

Η προηγούμενη πρόταση Μισέλ που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου πρόβλεπε τη μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά και την αύξηση του ποσού των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος πρότεινε, εξάλλου, να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Συζητείται, επίσης, ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ