Σκληρό “παζάρι” στη Σύνοδο Κορυφής – Στο τραπέζι η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Ένα σκληρό “παζάρι” βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι διαβουλεύσεις των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πλέον στο τραπέζι βρίσκεται η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Η πρόταση Μισέλ προβλέπει τη μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά και την αύξηση του ποσού των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος προτείνει, εξάλλου, να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Συζητείται, επίσης, ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Ολλανδικής πλευράς που ηγείται του μπλοκ των φειδωλών «4», διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η νέα πρόταση συνιστά ένα «σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ