Κορονοϊός: Στους 2.236 οι νεκροί – Τον Απρίλιο οι κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου

Στους 2.236 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας.

Η συντριπτική πλειονότητα — οι 115 — μεταξύ των θανάτων που αναφέρθηκαν το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν στη Χουμπέι. Στην Ουχάν, την εστία της επιδημίας, υπέκυψαν 99 ασθενείς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα των κινεζικών υγειονομικών αρχών, καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα χθες 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός αρκετά υψηλότερος από τα 394 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, σε 75.645 μέχρι σήμερα.

Πάντως ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και τις κλινικές όπου είχαν εισαχθεί ξεπέρασε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, για τρίτη συναπτή ημέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας: 2.109 ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία χθες, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Πέμπτης. Συνολικά, 18.264 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό αποθεραπεύθηκαν ως χθες τα μεσάνυχτα.

Δύο Αυστραλοί που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και επαναπατρίστηκαν έχουν μολυνθεί

Δύο από τους Αυστραλούς επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Ιαπωνία επιβεβαιώθηκε κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας.

Η εξέλιξη θα πολλαπλασιάσει τα ερωτήματα και τις αμφισβητήσεις για τις διαδικασίες καραντίνας που εφάρμοσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Οι αυστραλιανές αρχές επαναπάτρισαν χθες Πέμπτη 170 υπηκόους της χώρας που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp. Οι επιβάτες αυτοί παρέμειναν υπό περιορισμό στις καμπίνες τους από την 3η Φεβρουαρίου, όταν το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.

Μετά την άφιξή τους στον τροπικό βορρά της Αυστραλίας, όπου θα περάσουν άλλες 14 ημέρες σε καραντίνα, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις. Όσοι είπαν πως δεν αισθάνονται καλά υποβλήθηκαν σε ειδικότερες εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

«Έξι άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι έχουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας που διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Οι εξετάσεις των δύο από τους ανθρώπους αυτούς για τη μόλυνση από τον COVID-19 είναι θετικές», κατά το ίδιο δελτίο Τύπου.

Η Ντι Στίβενς, αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, απέφυγε να κατονομάσει τους δύο Αυστραλούς. Διευκρίνισε πως οι ασθενείς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία κοντά στα σπίτια τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι μάλλον καλά, λίγο αδιάθετοι, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, και δεν χρειάζεται απαραιτήτως να εισαχθούν στο σύστημα των νοσοκομείων, αλλά πιθανότητα θα εισαχθούν σε νοσοκομεία στις πολιτείες τους», διευκρίνισε η Στίβενς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ντάργουιν.

Πλέον επισήμως καταμετρώνται 17 κρούσματα του κορονοϊού από τις Αρχές της Αυστραλίας. Ωστόσο, αρκετές δεκάδες άλλοι Αυστραλοί παραμένουν στο Diamond Princess στην Ιαπωνία, καθώς μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ενώ βρίσκονταν πάνω στο σκάφος.

Στην ίδια την Αυστραλία δεν έχει επιβεβαιωθεί νέο κρούσμα του COVID-19 αφότου επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, την 1η Φεβρουαρίου. Η ισχύς της απαγόρευσης εισόδου παρατάθηκε χθες Πέμπτη έως τουλάχιστον την 29η Φεβρουαρίου.

Στα τέλη Απριλίου οι κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου

Το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.240 ανθρώπους στην Κίνα και διεθνώς θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ.

Ο Σου έκανε την αναγγελία αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου ο Τζου Τσι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι εταιρείες που έχουν ξαναρχίσει να λειτουργούν οφείλουν να εξασφαλίζουν σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας και να φροντίζουν να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Xinhua, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ