Κορονοϊός: Πόσο θα διαρκέσει η επιδημία – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Ο νέος κορονοϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα, ο 2019-nCoV, θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με την επιδημία να διαρκεί πολλούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμούν ειδικοί επιδημιολόγοι βάσει των πρώτων διαθέσιμων στοιχείων.

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η επιδημία να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο οποίο εργάζεται μία ομάδα ερευνητών που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες επιδημίες, όμως πολλές υποθέσεις ανατρέπονται.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό δεν μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλον προτού εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα. Την υπόθεση αυτή επιβεβαίωσαν την Κυριακή οι κινεζικές Αρχές, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν την έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής.

Η περίοδος εκκόλαψης του ιού έχει μόλις αρχίσει να εκτιμάται: περίπου δύο εβδομάδες, ή και λιγότερο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχει κάνει λόγο για δύο με 10 ημέρες.

Πολλοί ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν τις τελευταίες ημέρες μία σημαντική παράμετρο για τις επιδημίες: τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από έναν ασθενή. Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονται από 1,4 σε 3,8 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Φίσμαν, ποσοστό που θεωρείται μέτριο.

Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ο μέσος όρος: κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν μολύνει περισσότερους ανθρώπους και άλλοι λιγότερους.

«Από μόνο του το ποσοστό αυτό δεν είναι λόγος για πανικό», δήλωσε η Μαϊμούνα Μαζούμντερ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που εργάζεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης.

Υπενθυμίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι 1,3 για την εποχική γρίπη και 2 με 5 για τον Sars. Για την ιλαρά το ποσοστό είναι 12 με 18.

Με τις καραντίνες, τα μέτρα περιορισμού, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, τις μάσκες, ο μέσος αριθμός ανθρώπων που μολύνεται μπορεί να μειωθεί. Αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 1, η επιδημία θα εξαλειφθεί.

«Φαίνεται να μοιάζει με τον Sars ολοένα και πιο πολύ», δήλωσε ο Φίσμαν. «Ο Sars ήταν ελέγξιμος, οπότε ελπίζουμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για αυτό τον κορονοϊό, όμως δεν θα γνωρίζουμε παρά σε μερικές εβδομάδες… Θα χρειαστούν εβδομάδες, πιθανόν μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί», πρόσθεσε.

Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων είναι λίγο μεγαλύτερος από 4.000 στην Κίνα και περίπου 50 σε άλλες χώρες.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα όμως, σύμφωνα με την ομάδα ειδικών του Northeastern, είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερος από 25.000, δήλωσε ο Βεσπινιάνι.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εκτίμησαν από την πλευρά τους ότι τα κρούσματα αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 40.000.

«Είναι εύκολο να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός, μόνο στην Ουχάν», πρόσθεσε ο Βεσπινιάνι. «Αν μολυνθούν και άλλες πόλεις, οι αριθμοί θα αυξηθούν πάρα πολύ».

Όμως δεν θέλει να εκτιμήσει τον αριθμό των ενδεχόμενων θανάτων. Το ποσοστό θνησιμότητας μέχρι στιγμής κυμαίνεται γύρω στο 3%, όμως αυτά τα ποσοστά έχουν την τάση να αυξομειώνονται: ανεβαίνουν στην αρχή μιας επιδημίας όταν πεθαίνουν οι πιο ευάλωτοι και μειώνονται στη συνέχεια, ενώ αυξάνονται ξανά όταν πεθαίνουν και άλλοι.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ