Μπολσονάρου: Ο Τραμπ αποφάσισε να μην μας επιβληθούν επιπλέον δασμοί

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ τον ενημέρωσε πως αποφάσισε να μην επιβληθούν επιπλέον δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Βραζιλία σε τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο αρχηγών κρατών.

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ είπε στον Μπολσονάρου πως το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί.

Ο Τραμπ «πείστηκε από τα επιχειρήματά μου και αποφάσισε (…) να μην επιβάλει επιπλέον δασμούς στον χάλυβά μας και το αλουμίνιό μας», διαβεβαίωσε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο Τραμπ, ο οποίος τη 2α Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί τόσο στη Βραζιλία όσο και στην Αργεντινή εξαιτίας της «τεράστιας υποτίμησης» της συναλλαγματικής ισοτιμίας των νομισμάτων των δύο κρατών, προφανώς θεωρώντας τη ανταγωνιστική, έκανε από τη δική του πλευρά χθες λόγο για μια «σπουδαία συζήτηση» με τον Μπολσονάρου μέσω Twitter. «Η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία δεν ήταν ποτέ πριν τόσο δυνατή», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Πριν από λίγο δέχθηκα μια κλήση από τον κ. Ντόναλντ Τραμπ (…) Είχαμε μια συζήτηση περίπου 15 λεπτών με την εγκαρδιότητα και τον σεβασμό που οφείλεται μεταξύ δύο αρχηγών κρατών», ανέφερε ο Μπολσονάρου στο βίντεο.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Τραμπ να μην επιβάλλει τους επιπλέον δασμούς, ο Μπολσονάρου, ο οποίος διέψευσε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι η Βραζιλία χειραγωγεί την ισοτιμία του νομίσματός της, σημείωσε πως «οι ΗΠΑ είναι μεγάλος εταίρος μας, με τον οποίο έχουμε πολλά κοινά. Η προσωπική φιλία και η συμπάθεια που αισθανόμαστε ο ένας για τον άλλο είναι ακόμα πιο δυνατή».

Τον Μάρτιο του 2018, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο διαφόρων χωρών του κόσμου, πριν αποδεχθεί μερικούς μήνες νωρίτερα την εισήγηση να μην τους εφαρμόσει σε βάρος της Αργεντινής, της Βραζιλίας και μερικών ακόμη χωρών.

Σε αντάλλαγμα για την εξαίρεσή της η Βραζιλία δέχθηκε να οριστούν ποσοστώσεις εξαγωγών.

Το 2018, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 3,98 εκατομμύρια τόνους χάλυβα από τη Βραζιλία, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ