Το Ιράν διαψεύδει ότι αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέκρουσε χθες Πέμπτη την κατηγορία της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κάνοντας λόγο περί «απελπιστικής ψευτιάς».

Σε επιστολή τους που δημοσιοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη, οι πρεσβευτές των τριών ευρωπαϊκών χωρών κατήγγειλαν στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η συνεχιζόμενη «ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και συναφών τεχνολογιών» από πλευράς Ιράν «αντίκειται» σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύει κάθε τέτοια δραστηριότητα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 27η Νοεμβρίου, αναφέρεται στις δραστηριότητες του Ιράν στο πλαίσιο του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της χώρας και σε μια δοκιμαστική πτήση νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, που είναι «από τεχνική σκοπιά ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή».

Οι τρεις ευρωπαίοι πρεσβευτές στον ΟΗΕ πρόσθεσαν ότι οι δραστηριότητες αυτές παραβιάζουν την απόφαση του ΣΑ με την οποία υιοθετήθηκε η συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία πέρυσι, επιβάλλοντας εκ νέου ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις· η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία διαβεβαιώνουν αντιθέτως πως θέλουν η συμφωνία, το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), να παραμείνει σε ισχύ.

Ο Ζαρίφ υποστήριξε μέσω Twitter ότι η κατηγορία που έκαναν το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο «είναι μια απελπιστική ψευτιά με σκοπό τη συγκάλυψη της θλιβερής ανικανότητάς τους να εκπληρώσουν έστω στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους βάσει του ΚΟΣΔ».

Πρόσθεσε ότι εάν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών θέλουν να έχουν «το παραμικρό κύρος σε διεθνές επίπεδο, μπορούν να αρχίσουν να ασκούν την εθνική τους κυριαρχία αντί να υποκύπτουν στους εκφοβισμούς των ΗΠΑ».

Οι τρεις χώρες οι διπλωμάτες των οποίων υπογράφουν την επιστολή έχουν ήδη θίξει το ζήτημα του ιρανικού προγράμματος ανάπτυξης όπλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ανέφεραν ότι «οι δραστηριότητες αυτές προστίθενται σε μια μακρά σειρά προόδων της ιρανικής τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων».

Ανταπαντώντας, ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαίωσε σε δική του επιστολή προς τον Γκουτέρες προχθές Τετάρτη ότι το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ