Σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ – Τι θα πει ο Μητσοτάκης για την Τουρκία – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, στο Λονδίνο. Κατά την άφιξη, άλλοι ηγέτες εμφανίστηκαν χαμογελαστοί και άλλοι πιο συγκρατημένοι, γεγονός που δίνει μία γεύση για το… κλίμα που επικρατεί.

Οι συζητήσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τρεις ώρες, πρόκειται να επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, οι στρατηγικές προκλήσεις που θέτει η Κίνα, η δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, η ισλαμική τρομοκρατία, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η πρόθεση για την σημερινή επετειακή συνάντηση των ηγετών, ήταν να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας, ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ υπάρχουν, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Παρότι το μέλλον της Συμμαχίας δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία, με το ύψος των στρατιωτικών δαπανών των μελών, αλλά και με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Συμμαχία είναι “εγκεφαλικά νεκρή”, που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες της συνόδου, ο Μακρόν δήλωσε ότι επιμένει στις δηλώσεις του και ότι σε αυτές περιλαμβάνεται ο τρόπος διασφάλισης διαρκούς ειρήνης για την Ευρώπη και την απάντηση στην ερώτηση “ποιος είναι ο εχθρός;”. “Πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας πρέπει να έχουν άλλα θέματα πέραν των οικονομικών ζητημάτων και του προϋπολογισμού”, είπε ο Μακρόν για να προσθέσει: “Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αποτελεί ευθύνη μας να άρουμε τις ασάφειες που μπορεί να είναι επιζήμιες και να ασχοληθούμε με την πραγματική στρατηγική συζήτηση. Ξεκίνησε και είμαι ικανοποιημένος”. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της έναρξης στρατηγικού διαλόγου “χωρίς αφέλειες” με τη Ρωσία.

Κατά την έναρξη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υπενθύμισε στους ηγέτες την αρχή της Συμμαχίας “ένας για όλους και όλοι για έναν”.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί τόνισε πως “δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει”.

Στην παραδοσιακή φωτογραφία των ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακρίνεται να στέκεται δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ και πίσω ακριβώς από τον Ντόναλντ Τραμπ, δίπλα στον οποίο βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως η Τουρκία απειλεί με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας και είναι πιθανόν να αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν μία επεισοδιακή πρώτη συνάντηση, με αφορμή την αναφορά του Αμερικανού προέδρου στο ISIS. «Θα ήθελες μερικούς καλούς μαχητές του ISIS; Θα μπορούσα να στους δώσω. Μπορείς να διαλέξεις όποιον θέλεις», είπε ο Τραμπ στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έσπευσε να… δείξει τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας «Ας είμαστε σοβαροί», και εξηγώντας στη συνέχεια ότι οι μαχητές του ISIS που προέρχονται από την Ευρώπη είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού προβλήματος, καθώς όπως σημείωσε κυρίως οι μαχητές του ISIS προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Μητσοτάκης για τη συνάντηση με Ερντογάν: Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, εξάλλου, θα έχει η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω του τεταμένου κλίματος λόγω των τουρκικών προκλήσεων και στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Μιλώντας σε συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.

Όπως υπογραμμίζουν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.

Επίσης, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ