Ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠΑ-Τουρκίας στην επίθεση κατά του ηγέτη του ISIS – Ο ρόλος των Κούρδων και του Ιράκ – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Σε μία ιδιότυπη συνεργασία ΗΠΑ-Κούρδων-Τουρκίας και Ιράκ φέρεται να αποδίδεται η επιτυχία της επιχείρησης εντοπισμού και εκτέλεσης του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους αλ Μπαγκντάντι.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο τουρκικός στρατός αντάλλαξε πληροφορίες με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση πριν από την επιδρομή Αμερικανών, μελών των ειδικών δυνάμεων, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας με στόχο τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

“Πριν από την αμερικανική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας χθες το βράδυ υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων και των δύο χωρών”.

Μάλιστα όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, απ’ όση πληροφόρηση είχε, ο αλ Μπαγκντάντι είχε φτάσει στην περιοχή όπου διεξήχθη η επιχείρηση των ΗΠΑ 48 ώρες νωρίτερα. Ο ίδιος τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αμερικανική επιδρομή στη Συρία.

Επίσης, η υπηρεσία πληροφοριών του Ιράκ έδωσε στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό τις ακριβείς συντεταγμένες του σημείου στο οποίο βρισκόταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιδρομή που φέρεται ότι οδήγησε στον θάνατό του, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η υπηρεσία πληροφορήθηκε σε ποια τοποθεσία βρισκόταν ο Μπαγκντάντι αφού συνέλαβε δύο Ιρακινούς, έναν άνδρα και μια γυναίκα, που βρίσκονταν στον «εσωτερικό κύκλο» του και παρείχαν πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν σε μυστική τοποθεσία στη δυτική έρημο του Ιράκ όπου βρέθηκαν έγγραφα που περιείχαν την πληροφορία, δήλωσε ο αξιωματούχος.Παράλληλα, ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, έκρινε με ανάρτησή του στο twitter “επιτυχημένη” την επιχείρηση εξόντωσης του Μπαγκντάντι, τονίζοντας ότι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ σε επίπεδο πληροφοριών,

Ο ίδιος ο Μπαγκντάντι φέρεται να ανατινάχτηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στο κρησφύγετό του στην Ιντλίμπ στη διάρκεια της επιδρομής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ