Πληροφορίες ότι είναι νεκρός ο αρχηγός του ISIS – Τραμπ: Συνέβη κάτι μεγάλο

Μια «σημαντική ανακοίνωση» αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 09:00 (15:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλι, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, ο Τραμπ μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι «μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο!».

Στο μεταξύ, λίγη ώρα πριν από την ανάρτηση του Τραμπ, φέρεται οι ειδικές δυνάμεις να εξαπέλυσαν έφοδο στη βορειοανατολική Συρία με στόχο τον επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Κατά το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση το Σάββατο στη βορειοανατολική Συρία.

Η CIA συνέβαλε στον εντοπισμό του Μπαγκντάντι, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν η έκβαση της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το Newsweek, που επικαλέστηκε αξιωματικό ενημερωμένο για την επιχείρηση αυτή, ο ηγέτης του ISIS είναι νεκρός.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, την έφοδο των ειδικών δυνάμεων. Άλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια.

Όπως μεταδίδει το CNN, αναμένεται να γίνει ταυτοποίηση της σορού μέσω εξέτασης DNA και βιομετρικές εξετάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματικό της εθνικής άμυνας, ο Μπαγκντάντι φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά και ανατινάχτηκε τη στιγμή της επιδρομής.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό το Ιράν ενημερώθηκε από πηγές στη Συρία ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, δήλωσαν δύο Ιρανοί αξιωματούχοι.

«Το Ιράν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Μπαγκντάντι από Σύρους αξιωματούχους που το έμαθαν από το πεδίο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ενώ ο δεύτερος το επιβεβαίωσε.

Η Βαγδάτη επιβεβαιώνει: Νεκρός ο αρχηγός του ISIS

Το Ιράκ ενημερώθηκε από πηγές μέσα από τη Συρία ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάνι σκοτώθηκε, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

“Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα”, επεσήμανε μία από τις πηγές.

Πυρά από ελικόπτερα κατά ομάδων τζιχαντιστών του ISIS – Εννέα νεκροί

Πυρά από ελικόπτερα στη βορειοδυτική Συρία είχαν στόχο στη διάρκεια της νύκτας τζιχαντιστές που πρόσκεινταν στο Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυχτα ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα στην Ιντλίμπ, μια περιοχή όπου βρίσκονταν “ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Αμερικανικά μέσα από την πλευρά τους μετέδωσαν λίγο νωρίτερα ότι ο επικεφαλής του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ.

“Τα πυρά είχαν στόχο ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, όπου βρίσκονταν ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ”, επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

“Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε την παρουσία του Μπαγκντάντι” στην περιοχή αυτή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, την επιχείρηση διεξήγαγαν “πιθανόν” ελικόπτερα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

“Τα αεροπλάνα πετούσαν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, προκαλώντας μεγάλο πανικό στους ανθρώπους”, περιέγραψε από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Χασάουι, ένας Σύρος εσωτερικά εκτοπισμένος που ζει στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί κοντά στο Μπαρίσα.

“Η επιχείρηση διήρκησε τουλάχιστον ως τις 03:30 τα ξημερώματα”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και ABC, τα οποία επικαλούνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης του αμερικανικού στρατού στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ