Στόλτεμπεργκ: Διαφορετικές απόψεις για τη Συρία στο ΝΑΤΟ – Απαιτείται πολιτική λύση

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

Το θέμα της κατάστασης στη Βορειοανατολική Συρία βρέθηκε μεταξύ άλλων στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. “Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμάχων”, αλλά “δώσαμε έμφαση στο δρόμο προς τα εμπρός”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ στην καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη της πρώτης μέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ακόμη ότι οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να συνεχίζουν τις δικές τους επιχειρήσεις στην περιοχή και τόνισε ότι “πρέπει να διαφυλάξουμε τα αποτελέσματα στη μάχη κατά του ΙSIS”. Όπως ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις προσπάθειες για πολιτική λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τη διεθνή εμπλοκή για πολιτική λύση.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ επεσήμανε ότι ήταν “μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση”, στην οποία όμως ακούστηκαν πολύ διαφορετικές απόψεις. Ο ίδιος μιλώντας στον Τύπο αναγνώρισε “τις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας”, αλλά και την ανάγκη για “διαφύλαξη των αποτελεσμάτων στη μάχη κατά του ISIS”. Τόνισε δε ότι “πάντα υπήρχαν διαφωνίες στο ΝΑΤΟ” εξηγώντας αναλυτικά ότι αυτό είναι φυσιολογικό σε μια συμμαχία 29 Κρατών. Επανέλαβε δε ότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη για πολιτική λύση και ενότητα στη μάχη κατά του ISIS.

Ο Γενικός Γραμματέας, σημείωσε ότι Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε για την πρότασή της, σημειώνοντας όμως ότι αυτό είναι περισσότερο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν υπάρχει καμία έκκληση για αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. “Στο τέλος της μέρας χρειαζόμαστε πολιτική λύση”, τόνισε. Καλωσόρισε δε τη μείωση της βίας μετά από τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας, προειδοποιώντας όμως για την αναζωπύρωση των δυνάμεων του ISIS καθιστώντας υπεύθυνα τα κράτη που έχουν δυνάμεις στην περιοχή για την επιτήρηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα τόσο ο Αμερικανός, όσο και ο Τούρκος Υπουργός ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις κινήσεις στην περιοχή.

«Η γερμανική πρόταση για ζώνη ασφαλείας στη Β. Συρία προϋποθέτει απόφαση του ΟΗΕ»

Στη διευκρίνιση ότι η γερμανική πρόταση για διεθνή ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία προϋποθέτει και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με απόφαση του ΟΗΕ, ενώ από το ΝΑΤΟ δεν έχει ζητηθεί στρατιωτική συνδρομή στην περιοχή, προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας.

Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντιούνται σήμερα και αύριο (24-25 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις προετοιμασίες για τη Συνόδου των ηγετών της συμμαχίας στο Λονδίνο, αλλά θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ

Η αποστολή και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, οι υβριδικές απειλές, η πρόοδος στην κατανομή των βαρών και το Αφγανιστάν θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Σε σχέση με τη Συρία, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα είναι θετικό το γεγονός “ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε δει μια σημαντική μείωση της βίας”, και “πρέπει να στηριχθούμε σε αυτό για να εργαστούμε για μια πολιτική βιώσιμη λύση της κρίσης στη Συρία”. “Η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη, αλλά τουλάχιστον έχουμε δει κάποια πρόοδο από το γεγονός ότι είδαμε μείωση των βιαιοτήτων τις τελευταίες ημέρες”, είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Η ατζέντα της σημερινής ημέρας περιλαμβάνει ακόμα την ανασκόπηση των αποστολών στο Ιράκ, τη μάχη κατά του Isis και τις υβριδικές απειλές. Αύριο οι υπουργοί θα συζητήσουν για το Αφγανιστάν, την ετοιμότητα των δυνάμεών της συμμαχίας και την κατανομή των βαρών. “Θα κάνουμε απολογισμό για το πού βρισκόμαστε και θα επισημάνω για άλλη μια φορά τη σημασία της κατανομής των βαρών, τόσο όσον αφορά τις δαπάνες, όσο και τις συνεισφορές και τις δυνατότητες και θα καταρτίσω μια έκθεση για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όταν θα συναντηθούν στο Λονδίνο το Δεκέμβριο”, δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας.

Σε σχέση με το Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ δεσμεύεται σε μια αποφασιστική αποστολή υποστήριξης, να εκπαιδεύει, να βοηθά και να συμβουλεύει τις δυνάμεις του Αφγανιστάν. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις αφγανικές δυνάμεις, ώστε οι Ταλιμπάν να καταλάβουν ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνουν νέους συμβιβασμούς”, τόνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Σε σχέση με την γερμανική πρόταση για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Β.Συρία υπό διεθνή έλεγχο, ο Γενικός Γραμματέας ερωτηθείς σχετικά δήλωσε: “έχω συζητήσει αυτή την πρόταση με τον υπουργό Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer. Είναι θετικό ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία, έχουν προτάσεις και ιδέες για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη πολιτική λύση. Φυσικά υπάρχουν πολλές προκλήσεις και πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ωστόσο, η ιδέα να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα συμφωνημένο διεθνές πλαίσιο για την κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη βόρεια Συρία είναι κάτι που νομίζω ότι οι Υπουργοί Άμυνας θα ήθελαν να συζητήσουν. Επειδή όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης με πολιτική διαπραγμάτευση, μιας διεθνούς συμφωνίας. Η γερμανική πρόταση είναι ένα στοιχείο αυτής”.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι “δεν ζητήθηκε αποστολή ΝΑΤΟ στη βορειοανατολική Συρία”.

Διευκρίνισε δε ότι “ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την πρόταση της Γερμανίας είναι ότι υπάρχει ανάγκη για απόφαση του ΟΗΕ. Και αυτό απαιτεί μια διαδικασία στον ΟΗΕ. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν σήμερα να πούμε αν αυτό θα είναι εύκολο ή πολύ δύσκολο. Πρόκειται για πρόταση που πρέπει να συζητηθεί λεπτομερέστερα πριν να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση”.

Τέλος σχέση με την επανεμφάνιση του ISIS, ο Γενς Στόλτεμπεργκ τόνισε: “έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι ανησυχώ για τον κίνδυνο ότι η αυξημένη βία, οι συγκρούσεις και η αστάθεια που έχουμε δει μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ή απελευθέρωση των μαχητών του ISIS που βρίσκονται στη φυλακή”.

“Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό ότι κάναμε κάποια πρόοδο τις τελευταίες μέρες, με περιορισμένες μάχες, με κάποια μείωση των εντάσεων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο απομάκρυνσης του μαχητών του ISIS. Ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουμε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας είναι πως οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν περισσότερα για να παράσχουν υποστήριξη στο Συνασπισμό Συνασπισμού ISIS. Όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι μέρος του Συνασπισμού. Το ΝΑΤΟ είναι μέρος του Συνασπισμού. Παρέχουμε υποστήριξη με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι οι μαχητές του ISIS που συλλαμβάνονται δεν αφήνονται ελεύθεροι. Ως εκ τούτου, όσοι είναι παρόντες στο έδαφος έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν συμβαίνει”.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ