Νέες απειλές Ερντογάν: Θα επαναλάβουμε την επιχείρηση στη Συρία αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες

Νέες απειλές εκτόξευσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Ρώσο πρόεδρο για κοινές περιπολίες στη βόρεια Συρία και για παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή της “ζώνης ασφαλείας”.

Σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές, τότε η Άγκυρα θα επαναλάβει την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

“Δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία δεν τηρηθούν”, τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρωσία.

Αν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, “τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα” την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, είπε. “Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο ‘Θα τις [τις YPG] κάνουμε να φύγουν χωρίς αμφιβολία’ είπε. Δεδομένου ότι έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε, επίσης, πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι “δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος”.

Με βάση τους όρους της ρωσοτουρκικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, Ρώσοι και Σύροι στρατιώτες θα αρχίσουν να περιπολούν σήμερα σε ορισμένους τομείς στα σύνορα.

Πριν από τον Ερντογάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει πως η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και πως η Τουρκία δεν έχει “καμία απολύτως εμπιστοσύνη” στο καθεστώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ