Οι συνομιλίες για το Brexit συνεχίζονται – Πώς αντιδρούν οι Ευρωπαίοι εταίροι

Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται.

Ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για την Ε.Ε. Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι «δεν είμαι και πολύ σίγουρος» ότι επίκειται μια λύση για το Brexit.

Ο Ροτ επεσήμανε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «καταστροφή», προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο ενόψει της κρίσιμης συνόδου της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί η τύχη της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

«Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι επίκειται συμφωνία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αμελί ντε Μονσαλέν επεσήμανε ότι η χώρα της είναι έτοιμη για μια νέα αναβολή του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου.

«Μόνο ο χρόνος δεν αποτελεί λύση. Ωστόσο, αν υπάρξει σημαντική πολιτική αλλαγή στη Βρετανία, τότε πιθανόν να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τη συζήτηση για μια παράταση, αν μας ζητηθεί», εξήγησε.

«Σημαντική πολιτική αλλαγή είναι η προοπτική εκλογών, ένα δημοψήφισμα ή κάτι που θα αλλάξει την πολιτική δυναμική, ώστε το τρίγωνο της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του βρετανικού λαού να καταφέρει να ευθυγραμμιστεί λίγο περισσότερο. Πιστεύουμε ότι μόνο η παράταση του χρόνου δεν θα λύσει το περίπλοκο πρόβλημα», τόνισε η ντε Μονσαλέν.

Ολο και πιο δύσκολη, ωστόσο εφικτή, μία συμφωνία αυτήν την εβδομάδα», προειδοποιεί ο Μισέλ Μπαρνιέ

Η επίτευξη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα παραμένει εφικτή, ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ από το Λουξεμβούργο, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο εντατικών συνομιλιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

«Οι συνομιλίες υπήρξαν εντατικές το σαββατοκύριακο και χθες και ακόμη και αν γίνεται όλο και πιο δύσκολο, μία συμφωνία παραμένει εφικτή αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο κατά την διάρκεια της οποίας θα ενημερώσει τους 27 για την πορεία των διαπραγματεύσεων εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.

«Θα ενημερώσω τους υπουργούς, για να τους πω πού βρισκόμαστε σήμερα. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λειτουργήσει για όλους, δηλαδή για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι είναι καιρός να μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε νομικό κείμενο», πρόσθεσε.

Στο Λουξεμβούργο θα είναι επίσης παρών ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, ο συνομιλητής του Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί», είπε προσερχόμενος στην συνεδρίαση και εξήγησε: «Για την Ολλανδία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την χρησιμοποίηση των ενδο-ιρλανδικών συνόρων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει ορισμένα μέτρα, αλλά όχι αρκετά για να συνιστούν εγγύηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς».

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει ότι τις προσεχείς ώρες θα προταθούν επιπλέον μέτρα που θα εγγυώνται την θέσπιση ενός λειτουργικού συνόρου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Δεν έχει τελειώσει, αλλά προσπαθούμε. Οι Βρετανοί θέλουν συμφωνία και έχουν υποχωρήσει στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων και στο δικαίωμα ελέγχου από τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρέπει να δούμε αν όλα αυτά είναι αρκετά για να μετατραπούν σε νομικό κείμενο».

«Μία συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προετοιμασθεί για μία έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά και για μία νέα διαδικασία αναβολή του Brexit»,προειδοποίησε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τούτι Τουράινεν.

Λονδίνο και Βρυξέλλες προσπαθούν να συμφωνήσουν με ποιον τρόπο θα αποφύγουν την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ιρλανδική νήσο έπειτα από δεκαετίας βίας. Ή διαφορετικά, αναζητούν πού θα τοποθετηθεί το αναγκαίο σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και με ποιον τρόπο θα είναι αυτό λειτουργικό ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, όπως το περιέγραψε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

Οι Βρετανοί καταναλωτές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να στοκάρουν προϊόντα για το Brexit, σύμφωνα με την εταιρία Kantar

Οι Βρετανοί καταναλωτές δεν έχουν ξεκινήσει να αποθηκεύουν προϊόντα στα σπίτια τους ενόψει του Brexit, αν και αυτό είναι κάτι που σκέπτονται να κάνουν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία ερευνών αγοράς Kantar.

Η εταιρία ανέφερε ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών καταναλωτών δηλώνουν ότι σκέπτονται να στοκάρουν προϊόντα, αλλά φαίνεται ότι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες.

«Αναμένουμε ότι εάν κάνουν κάποια ενέργεια θα είναι πιο κοντά στην προθεσμία, στην περίπτωση που φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή μια χαώδης κατάσταση στο εμπόριο», ανέφερε η Kantar.

Ενώ απομένουν μόλις 16 ημέρες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι ακόμα σαφές με βάση ποιους όρους θα συμβεί αυτό, ή εάν όντως θα γίνει το πρώτο κράτος που θα αποχωρήσει από το μπλοκ.

Σύμφωνα με την Kantar, οι καταγεγραμμένες ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα δημοφιλών προϊόντων στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί σε συστηματική αύξηση των αγορών.

Οι πωλήσεις ζυμαρικών και προϊόντων υγιεινής για τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 6 Οκτωβρίου ήταν αυξημένες κατά 9% και 7%, αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο. Ωστόσο, οι πωλήσεις προϊόντων κονσέρβας και κατεψυγμένων προϊόντων μειώθηκαν κατά 2% και κατά 1% αντίστοιχα.

Η εταιρία ανέφερε ότι οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων σουπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,3% για τις 12 εβδομάδες έως τις 6 Οκτωβρίου.Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ