Μακελειό με αμάχους στη Ρας αλ Άιν – Νεκρός τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος – ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Σε τουλάχιστον 26 ανέρχονται οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία από τουρκική αεροπορική επιδρομή και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν αυτοκινητοπομπή αμάχων και δημοσιογράφων στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου. Τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα Kούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του. Το συριακό πρακτορείο ΑΝΗΑ (Hawar News) επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον ανταποκριτή του Σαάντ αλ Αχμάντ. Βρισκόταν στο κομβόι αμάχων που προερχόταν από το Τελ Ταμέρ για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την τουρκική εισβολή. Επίσης, ο έτερος ανταποκριτής του ΑΝΗΑ Μουχαμάντ Ακιντζί τραυματίστηκε από τα βλήματα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ειδησεογραφικού δικτύου.

Η Τουρκία και οι συμμαχικές της δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στη βόρεια Συρία για να απωθήσουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση».

Σε διάστημα πέντε ημερών, τουλάχιστον 104 Κούρδοι μαχητές, καθώς και περί τους εξήντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 130.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen μετέδωσε την πληροφορία ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στη γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Ενώ οι κουρδικές Αρχές στη βόρεια Συρία ανακοίνωσαν ότι 785 ξένοι συνδεόμενοι με το Ισλαμικό Κράτος κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από στρατόπεδο όπου εκρατούντο, έπειτα από βομβαρδισμό από τις τουρκικές δυνάμεις σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές αποτελούν «παραπληροφόρηση» που έχει ως στόχο να προκαλέσει τη Δύση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, οι πληροφορίες αυτές είναι εσφαλμένες και έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την απόσυρση περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών που είχαν απομείνει στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη Washington Post, αποφάσισε την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία λόγω ενδείξεων ότι η Τουρκία σκοπεύει να επεκτείνει τη στρατιωτική της επιχείρηση βαθύτερα στη χώρα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω twitter ότι συνεργάζεται με Γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων στο Κογκρέσο ώστε να επιβάλουν στην Τουρκία αυστηρότατες κυρώσεις μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως σημειώνει ο Τραμπ “συζητώ με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και μέλη του Κογκρέσου, περιλαμβανομένων και Δημοκρατικών, σχετικά με την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, μπορεί να αναζητήσουμε επιπρόσθετη νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συναίνεση σ’ αυτό. Η Τουρκία ζήτησε αυτό να μην γίνει. Μείνετε συντονισμένοι”.

Λίγη ώρα νωρίτερα, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Μέρκελ ζήτησε από τον Ερντογάν να τερματίσει άμεσα τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

“Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης,” δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Λίγη ώρα μετά παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν σε ομιλία του για την αποτίμηση της έως τώρα εισβολής στη Συρία καταφέρθηκε εναντίον της Γερμανίδας καγκελάριο κατηγορώντας την για στήριξη των Κούρδων και όχι του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, ενώ διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι “θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας”.

Απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη γερμανική προσέγγιση απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία ως «περίεργη» και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την «τρομοκρατική οργάνωση».

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπε.

«Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;»

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Nωρίς, το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του βασικού αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας. Πρόκειται για την κεντρική οδική αρτηρία που είναι παράλληλη κατά μήκος με τα τουρκικά σύνορα στα βόρεια της Συρίας.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ανέφερε πως οι SDF συγκρούονται με τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και παραστρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στη βασική οδική αρτηρία Μ4 και σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΗΑ, Ηurriyet

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ