• Τσαβούσογλου στους ΝΥΤ: Αυτοί είναι οι λόγοι που πολεμάμε στη Συρία

  4:48 μμ, Κυριακή 13 Οκτ 2019 4:48 μμ, Κυριακή 13 Οκτ 2019

  Η μάχη δεν είναι απέναντι στους Κούρδους αλλά απέναντι στους τρομοκράτες υπογραμμίζει σε άρθρο του στους New York Timesυπό τον τίτλο "Γιατί πολεμάμε στη Συρία", ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοανατολικά της Συρίας.

  Εκφράζει την απογοήτευσή του για τον τρόπο που τα αμερικανικά Μέσα αποτυπώνουν την επέμβαση και επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ, επειδή, όπως γράφει, δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην περιοχή. Όπως σημειώνει η στρατιωτική επιχείρηση είναι απαραίτητη για λόγους ασφαλείας και για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι Σύροι στα σπίτια τους.

  Αναλυτικά το άρθρο του Mεβλούτ Τσαβούσογλου:

  Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία παρουσιάζεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σαν μια επίθεση κατά των Κούρδων, ως αποδυνάμωση της μάχης εναντίον των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους και ως πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ απέναντι στους συμμάχους της.

  Είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω τα πράγματα επειδή η 67χρονη συμμαχία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν είναι προσωρινή, ούτε διέπεται από τακτικισμό και συναλλαγές.

  Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια, απομακρύνοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τρομοκράτες κατά μήκος των παραμεθόριων περιοχών της. Αυτή η επιχείρηση θα απελευθερώσει τους Σύρους που ζουν εκεί από την τυραννία των τρομοκρατικών οργανώσεων και θα εξαλείψει την απειλή απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Συρίας. Αυτές οι δύο εξελίξεις θα διευκόλυναν την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων.

  Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε ποτέ έναν «διάδρομο» που θα διοικείται από μια τρομοκρατική ομάδα στα σύνορά της. Έχουμε επανειλημμένα προτείνει την καθιέρωση μιας ζώνης ασφαλείας και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρέχουν υλική υποστήριξη σε τρομοκράτες.

  Ωστόσο, οι γραφειοκράτες των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν μπορούσαν να κόψουν τους δεσμούς τους με τις P.Y.D./Y.P.G (σ.σ. συριακές κουρδικές οργανώσεις). Αυτό ακόμη και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού Άμυνας, έχουν παραδεχθεί ότι οι οργανώσεις αυτές, που αποτελούν τον πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι αναπόσπαστες από το PKK, στην Τουρκία, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

  Οι Αμερικανοί συνομιλητές μας έδειχναν να συμφωνούν ότι οι δυνάμεις αυτές έπρεπε να απομακρυνθούν από τα σύνορά μας και είχαμε συμφωνήσαμε ακόμη και σε χρονοδιάγραμμα. Πιο πρόσφατα, διμερείς στρατιωτικές συνομιλίες τον Αύγουστο κατέληξαν σε αμοιβαία δέσμευση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας από την οποία τo PYD/YPG έπρεπε να απομακρυνθεί. Όμως, οι ΗΠΑ δεν αντεπεξήλθαν και μας δημιούργησαν την εντύπωση ότι κωλυσιεργούν, ενώ οι τρομοκρατικές ομάδες εδραιώνονταν όλο και βαθύτερα στη Συρία.

  Το ΡYD/YPG μπορεί να αυτοπαρουσιάζεται στον κόσμο ως μια ομάδα που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ταυτόχρονα προμήθευε με εκρηκτικά το PKK, σκάβοντας τούνελ στο τουρκικό έδαφος. Έχουμε ανακαλύψει ότι μέλη του καθοδηγούσαν φυλακισμένους τζιχαντιστές προς την Τουρκία. Και τον Νοέμβριο του 2017, το BBC αναφέρθηκε σε μυστική συμφωνία κατά την οποία οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κανόνισαν τη μεταφορά και επέτρεψαν σε εκατοντάδες τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους να αποδράσουν στη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκας.

  Έπρεπε να αναλάβουμε δράση. Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των κουρδικών πληθυσμών στη Συρία. Θέλω να επαναλάβω και να υπογραμμίσω ότι η μάχη της Τουρκίας δεν είναι ενάντια στους Κούρδους. Η μάχη μας είναι ενάντια στους τρομοκράτες. Οποιαδήποτε περιγραφή της κατάστασης όπως «Τούρκοι εναντίον Κούρδων» είναι κακόβουλη και λανθασμένη. Οι Κούρδοι δεν είναι εχθροί μας.

  Ο στόχος μας είναι η από κοινού τρομοκρατική δράση των PKK και PYD/YPG, που έχουν στρατολογήσει παιδιά ως μαχητές, έχουν εκφοβίσει τους αντιφρονούντες, έχουν αλλοιώσει δημογραφικά την περιοχή και έχουν προχωρήσει σε καταναγκαστικές στρατολογήσεις, σε περιοχές υπό τον έλεγχο τους.

  Οι Κούρδοι, Άραβες, Χριστιανοί και άλλοι που έχουν υποφέρει υπό τον ζυγό τους θα είναι πολύ καλύτερα όταν απελευθερωθούν. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Αραμαίων Χριστιανών έχει διατυπώσει επίμονα αυτήν την άποψη.

  Πριν προχωρήσουμε στην επιχείρηση, λάβαμε όλα τα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για τους πολίτες και να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική κρίση. Όλα τα περασμένα χρόνια, η Τουρκία παρείχε άσυλο σε μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη βορειοανατολική Συρία, μεταξύ των οποίων σε Άραβες, Κούρδους και Τουρκμένους.

  Οι περισσότεροι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων 300.000 Κούρδων, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τους τρομοκράτες. Τους προσφέραμε ασφάλεια, καταφύγιο και μέσα διαβίωσης στην Τουρκία. Μοιραστήκαμε μαζί τους το ψωμί μας και τα προνόμια των δημόσιων υπηρεσιών μας. Η Τουρκία ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα στον κόσμο για ανθρωπιστικούς λόγους και φιλοξενεί και τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως.

  Η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία - το 2016-17 μέσα και γύρω από την Τζαράμπουλους και το 2018 στο Αφρίν - εκκαθάρισαν μια τεράστια περιοχή από την τρομοκρατική παρουσία. Στον απόηχο αυτών των ενεργειών, οι κοινότητες που υπέφεραν από τους τρομοκράτες άρχισαν να ζουν σε ειρήνη και να επωφελούνται από την ομαλή διακυβέρνηση. Περίπου 365.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στο σπίτι τους στη βορειοδυτική Συρία.

  Έχουμε θεσπίσει δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων σχολείων για περισσότερους από 230.000 μαθητές. Έξι νοσοκομεία με 55 ασθενοφόρα απασχολούν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους προσωπικό, συριακό και τουρκικό, σε απελευθερωμένες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία. Κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις για αθλητισμό και αναψυχή, συμπεριλαμβανομένου ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Οι επιχειρήσεις αναστηλώθηκαν και άνοιξε πύλη στα σύνορα για να διευκολύνει το εμπόριο. Η γεωργία και η κτηνοτροφία άρχισαν να λαμβάνουν υλική υποστήριξη.

  Αν συγκρίνετε τις προηγούμενες τουρκικές επιχειρήσεις με την καταστροφή της Ράκα από τον συνασπισμό, θα δείτε πόσο προσεκτικά διαχειριστήκαμε τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Αυτό που μάθαμε από αυτές, θα μας βοηθήσουν να ενεργήσουμε ακόμη καλύτερα τώρα.

  Το PKK και το P.Y.D./Y.P.G εκβιάζουν την παγκόσμια κοινότητα υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος θα καταρρεύσει χωρίς εκείνους. Αλλά η μάχη ενάντια σ' αυτούς τους βάρβαρους τρομοκράτες δεν θα σταματήσει, ειδικά αν οι σύμμαχοί μας παραμείνουν και συνεργαστούν με την Τουρκία. Είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζουμε στρατιωτικά το Ντάες.

  Η μάχη απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεχιστεί με τη συμβολή και συνεργασία όλων. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν φανεί διστακτικές στο να επιτρέψουν τον επαναπατρισμό των πολιτών τους που συμμετείχαν στην οργάνωση του ISIS. Ωστόσο, η αποφυγή του προβλήματος δεν είναι η σωστή πολιτική. Πρέπει να επωμιστούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

  Στην Τουρκία είμαστε πεπεισμένοι ότι προετοιμάζουμε το έδαφος για τους Σύρους πρόσφυγες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να διασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές ομάδες δεν θα επανεμφανιστούν.

  Γνωρίζω καλά ότι η ασφαλής και εθελούσια επιστροφή στην πατρίδα για τους Σύρους πρόσφυγες πρέπει να σχεδιαστεί και να τη διαχειριστούμε προσεκτικά. Αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ. Η Συρία αποτελεί πατρίδα για πολλές εθνικότητες και πρέπει να δημιουργηθούν βιώσιμα και αντιπροσωπευτικά τοπικά συμβούλια, ώσπου να βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή διαμάχη.

  Μετά την τελευταία αντιτρομοκρατική μας επιχείρηση, σε περιοχές που οι Κούρδοι αποτελούσαν πλειονότητα, η Τουρκία δημιούργησε τοπικά κυβερνητικά συμβούλια με κουρδικές πλειοψηφίες, αντανακλώντας τα πληθυσμιακά δεδομένα.

  Οι Σύροι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους τώρα. Έχουν υποφέρει πολύ ήδη. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συμβάλουμε στη δημιουργία των ειρηνικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των εκατομμυρίων προσφύγων. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες παρανοήσεις, η επιχείρησή μας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής διάστασης του προβλήματος και θα συνεισφέρει στη διατήρηση της ενότητας της χώρας και επιπροσθέτως στην πολιτική διαδικασία.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα