Γκάλοπ – σοκ: Οι Πράσινοι πρώτο κόμμα στη Γερμανία

Ιστορική πρωτιά, έστω και σε δημοσκόπηση: οι Πράσινοι αναδεικνύονται πρώτο κόμμα στη Γερμανία. Νέο ιστορικό χαμηλό για τους σοσιαλδημοκράτες πυροδοτεί σενάρια για ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές στη Γερμανία, που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για τα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-TV, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 27% των προτιμήσεων και, για πρώτη φορά, ξεπερνούν τον συνασπισμό των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) της Άνγκελα Μέρκελ, που συγκεντρώνει 26%. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) χάνει πέντε ποσοστιαίες μονάδες και συρρικώνεται στο 12%, ενώ μικρές απώλειες καταγράφει το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), που περιορίζεται στο 11%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν σταθεροί στο 8%, ενώ το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) χάνει μία ποσοστιαία μονάδα και πέφτει στο 7%.

Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι Πράσινοι θα διέθεταν δύο διαφορετικές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης: είτε μία άνετη πλειοψηφία από κοινού με την Κεντροδεξιά, είτε μία ισχνή, αλλά επαρκή αριστερή πλειοψηφία με τους σοσιαλδημοκράτες και το Κόμμα της Αριστεράς. Την περασμένη Κυριακή οι Γερμανοί Πράσινοι είχαν συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές το 20,5% των ψήφων και αναδείχθηκαν, για πρώτη φορά σε πανεθνική αναμέτρηση, δεύτερη δύναμη πίσω από την Κεντροδεξιά.

Σενάρια για την ηγεσία του SPD

Το ιστορικό χαμηλό των σοσιαλδημοκρατών ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα σενάρια για εσωκομματικές εξελίξεις. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το προεδρείο του SPD, ενώ την Τρίτη γίνεται ψηφοφορία για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας με μοναδική υποψήφια, μέχρι στιγμής, τη σημερινή επικεφαλής Αντρέα Νάλες, που είναι και η πρόεδρος του κόμματος. Την Παρασκευή γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για απόπειρα ανατροπής της Νάλες από βουλευτές του SPD, που φέρονται μάλιστα να έχουν προχωρήσει σε δοκιμαστικές ψηφοφορίες, απορρίπτοντας την υποψηφιότητά της. Υψηλόβαθμα στελέχη του SPD διαψεύδουν την πληροφορία.

Πάντως ο Τόμας Όπερμαν, προκάτοχος της Νάλες στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας, έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει τα μέλη του κόμματος ότι δεν θα ήταν “καθόλου έξυπνη ιδέα” η απομάκρυνση της προέδρου. Από την πλευρά του πάντως ο βουλευτής του SPD Μπερντ Βέστφαλ δηλώνει ανοιχτά το Σάββατο στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ ότι “δεν βλέπει πλειοψηφία για τη Νάλες την Τρίτη” και εκτιμά ότι “πολλοί βουλευτές, αλλά και η κομματική βάση” θέλουν να κάνουν μία νέα αρχή στην ηγεσία του SPD. “Είτε θα αναλάβει η ίδια τις ευθύνες της για τις απώλειες στις ευρωεκλογές και θα παραιτηθεί εκ των προτέρων, είτε θα υποστεί ήττα την Τρίτη”, προειδοποιεί ο Βέστφαλ.

Η “πρόκληση” της Σαξονίας

Προβληματισμός επικρατεί και στους χριστιανοδημοκράτες (CDU), που ακόμη αναζητούν τον βηματισμό τους μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ και την αντικατάστασή της από την Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ στην προεδρία του κόμματος. Στις ευρωεκλογές αναδείχθηκαν και πάλι πρώτη δύναμη, σημειώνοντας ωστόσο σοβαρές απώλειες. Την Κυριακή το προεδρείο του κόμματος συγκαλείται για να εξετάσει την κατάσταση. Μεγάλη πρόκληση για τους χριστιανοδημοκράτες είναι οι τοπικές εκλογές, το φθινόπωρο, σε τρία κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας και ιδιαίτερα στη Σαξονία, όπου η ακροδεξιά AfD διεκδικεί την πρωτιά και την πρωθυπουργία.

Ήδη στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής η AfD αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στη Σαξονία, αφήνοντας πίσω της τους χριστιανοδημοκράτες. Μετά από αυτό, ο τοπικός επικεφαλής του κόμματος, Γιεργκ Ούρμπαν, δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Θέλουμε να κυβερνήσουμε στη Σαξονία».Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ