Άρχισαν… τα όργανα: Σύγκρουση Μέρκελ-Μακρόν για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Ανοικτή διαφωνία, μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν, για το «καυτό» ζήτημα της εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών.

Σε δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασαν τη στήριξή τους σε διαφορετικά πρόσωπα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι στηρίζει τον κεντροδεξιό Γερμανό βουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ, ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε, κατονομάζοντας την Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον κεντροδεξιό Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, όχι όμως τον Βέμπερ, ως τους κατάλληλους υποψηφίους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπους με «εμπειρία και αξιοπιστία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, ρίχνοντας πιθανόν ένα «καρφί», όπως εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προς τον Βέμπερ, που δεν έχει ποτέ του αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις στην οικονομία, όπως και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν «στη βάση αυτής της φιλοδοξίας».

Η δουλειά προϋποθέτει «να έχει κάποιος εμπειρίες στη χώρα του ή στην Ευρώπη που θα του παράσχει την (απαραίτητη) αξιοπιστία και το know-how», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Δεν θέλω μια συζήτηση σήμερα… σχετικά με τα ονόματα. Θέλω μια συζήτηση για το σχέδιο, τις προτεραιότητες και τα κριτήρια» πρόσθεσε.

Τη στήριξή του στον Φρανς Τίμερμανς εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. «Η οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη με τον καλύτερο υποψήφιο, τον (Φρανς) Τίμερμανς. Ελπίζω ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο. Έχει τις ικανότητες και την εμπειρία», είπε ο Σάντσεθ προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ανέφερε ότι «δεν θα επιλέξουμε τον Κύριο ή την Κυρία Ευρώπη σήμερα, απλά θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε κάποια ισορροπία μετά τις Ευρωεκλογές», ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση έχει να κάνει με την «ουσία παρά με τους ανθρώπους». Έχει να κάνει, επίσης, με το να συμφωνήσουμε επί των προτεραιοτήτων μας στη πολιτική που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια, σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και η μετανάστευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ