Φονική συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων σε φυλακή της Βραζιλίας – 15 νεκροί

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια μεταξύ εγκλείστων σε φυλακή στην Αμαζόνας (βόρεια), ανακοίνωσε η διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων της Πολιτείας αυτής της Βραζιλίας.

Η σύγκρουση ξέσπασε το πρωί [τοπική ώρα], κατά τη διάρκεια των ωρών του επσκεπτηρίου, σε δύο κτίρια του συμπλέγματος της φυλακής Ανίζιου Ζομπίμ (Κόμπαζ), 28 χιλιόμετρα από την Μανάους, πρωτεύουσα της Αμαζόνας, κατά την ίδια πηγή.

Επρόκειτο για «συμπλοκή μεταξύ εγκλείστων», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ένας εκπρόσωπος του συστήματος σωφρονιστικών καταστημάτων της Πολιτείας, ο συνταγματάρχης Βινίσιους Αλμέιντα.

«Ορισμένοι θάνατοι προκλήθηκαν από ασφυξία, άλλοι από διατρήσεις με αιχμηρά αντικείμενα, όπως οδοντόβουρτσες» που είχαν μετατραπεί σε όπλα, πρόσθεσε.

Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης μέσα σε περίπου σαράντα λεπτά, δεν υπήρξε καμία απόδραση ούτε ομηρεία και κανένα μέλος του σωφρονιστικού προσωπικού δεν σκοτώθηκε, ούτε τραυματίστηκε, διευκρίνισε ο αξιωματικός.

Ο Λουίζμαρ Μπονάτσις, κορυφαίο στέλεχος της πολιτειακής κυβέρνησης αρμόδιο για τη δημόσια ασφάλεια, εξήγησε στην εφημερίδα Folha de S. Paulo ότι συγκρούστηκαν δύο ομάδες κρατουμένων «που είχαν διαφορές» κι εκμεταλλεύθηκαν το ότι βρισκόταν σε εξέλιξη το επισκεπτήριο για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Με σχεδόν 727.000 εγκλείστους να καταμετρώνται το 2016, η Βραζιλία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων σε φυλακές στον πλανήτη. Οι φυλακές στη Βραζιλία γενικά έχουν τεράστιο πρόβλημα με τους υπεράριθμους κρατούμενους, ενώ η βία μεταξύ οργανωμένων συμμοριών χαρακτηρίζεται ενδημική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ