Ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ εξέδωσε η σουηδική εισαγγελία

Τη σύλληψη του Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού, που κατηγορείται ότι διέπραξε στη Σουηδία το 2010, ζητεί η σουηδική εισαγγελία.

«Ζητώ από το δικαστήριο να θέσει υπό κράτηση τον Ασάνζ ερήμην, λόγω υποψιών για βιασμό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Εύα-Μαρί Πέρσον, η εισαγγελέας προανάκρισης, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα εκ νέου της ποινικής έρευνας σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks.

Το αίτημα κατατέθηκε στο δικαστήριο της Ουψάλας και εφόσον γίνει δεκτό θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία.

Σημειώνεται ότι ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου αφού το Κίτο απέσυρε το άσυλο που του είχε χορηγήσει και βρίσκεται φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους επειδή παραβίασε τους όρους της υπό επιτήρηση απελευθέρωσής του καταφεύγοντας στην πρεσβεία το 2012, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για δύο υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων, η μία από τις οποίες έχει παραγραφεί.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει επίσης αίτημα έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπό του πολλών απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με την σουηδική εισαγγελία «στην περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα έκδοσης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι βρετανικές αρχές θα αποφασίσουν στη βάση της αρχής της προτεραιότητας. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι αδύνατο να προβλεφθεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ