Αναστασιάδης: Δεν μπορεί να ισχύει το Κοράνι του Διεθνούς Δικαίου του Ερντογάν

Την άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία «ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν, αλλά αυτό που αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ, έτσι ώστε όχι μόνο να υπάρχει το διακηρυκτικό μέρος αλλά και το ουσιαστικό», είπε.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΗΕΡΑ, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του Προέδρου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι η Λευκωσία δεν είναι φιλοπόλεμη και δεν επιδιώκει τη διαχείριση του Κυπριακού μέσα από την στρατιωτικοποίηση.

Ζήτησε να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας, ενώ κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, μακριά από εξαρτήσεις.

Στην ομιλία τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τις κρίσιμες αυτές στιγμές, που η Τουρκία για άλλη μια φορά προβαίνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται η στήριξη της ομογένειας στην καταγγελία των παράνομων ενεργειών και των δυσμενών επιπτώσεων που επιφέρουν στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Ζήτησε «να τεθεί πρωτίστως και πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας», προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενότητα και την από κοινού δράση λόγων και έργων.

Δυστυχώς, συνέχισε, η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η εμμονή της να συνεχίσει σε ένα καθεστώς αναχρονισμού μέσα από τις λεγόμενες εγγυήσεις να ελέγχει ένα ανεξάρτητο κράτος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, η εμμονή να διατηρεί έστω και μετά τη λύση μονίμως τουρκικά στρατεύματα, η εμμονή στην ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων – ωσάν οι Έλληνες να έχουν προνομιακή μεταχείριση και όχι ως Ευρωπαίοι πολίτες – η εμμονή των Τουρκοκυπρίων για μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κυβέρνησης ή θεσμικών οργάνων, δεν οδηγούν στην πολυπόθητη λύση που θα οδηγούσε σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος.

Είπε ακολούθως ότι αυτή η εμμονή «δεν επιτρέπει την πολιτική ισότητα, αντίθετα αυτό που δημιουργεί είναι πολιτική ισότητα διότι θέλει την μια κοινότητα να έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις του υπόλοιπου κυπριακού λαού».

Αυτό, συνέχισε «είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από συμβατό με το δίκαιο» που ισχύει σε κάθε κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Διερωτήθηκε ακολούθως σε ποιο άλλο κράτος υπάρχουν ανάλογες πρόνοιες με αυτές που διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «δεν είναι αρκετό να μιλούμε περί δικαίου. Είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ, έτσι ώστε όχι μόνο να υπάρχει το διακηρυκτικό μέρος αλλά και το ουσιαστικό». Ζήτησε ακολούθως «να ληφθούν τέτοια μέτρα ή άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν, αλλά αυτό που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE.COM

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ