Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα στο Κονγκό

Ο αριθμός των θανάτων από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεπέρασε τους 1.000 την Παρασκευή, με τις επιθέσεις σε κέντρα φροντίδας να συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η «έντονη μετάδοση» της δεύτερης χειρότερης επιδημίας του ιού που έχει καταγραφεί.

Η δέκατη επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, βορειοανατολικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι αναμένει η επιδημία να συνεχιστεί και να εξαπλωθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και ανακοίνωσε σχέδια να επεκτείνει τους εμβολιασμούς τις ερχόμενες εβδομάδες μόλις εγκριθεί η νέα θεραπεία από την Johnson & Johnson. Ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί ήδη ένα άλλο πειραματικό εμβόλιο που παρασκευάζει η Merck

Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών υγείας του Οργανισμού, δήλωσε πως οι προμήθειες είναι άφθονες, αλλά οι επιθέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων προς το ιατρικό προσωπικό καθιστούν δύσκολη την προσέγγιση σε κοινότητες που έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Γενεύη ότι έχουν καταγραφεί 119 επιθέσεις από τον Ιανουάριο και ως συνέπεια «προβλέπουμε ένα σενάριο συνεχιζόμενης έντονης μετάδοσης».

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα και η θεραπεία είναι άκρως αποτελεσματική, προσθέτει ο ΠΟΥ.

Το υπουργείο Υγείας της ΛΔ Κονγκό ανέφερε χθες ότι 14 νέοι θάνατοι από τον Έμπολα καταγράφηκαν, αυξάνοντας τον αριθμό σε 1.008 θανάτους από επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα.

Οι προσπάθειες να περιοριστεί εμποδίζονται από την ανασφάλεια και τη βία στην περιοχή, όπου δρουν αναρίθμητες ένοπλες οργανώσεις. Πριν από δύο εβδομάδες, ένοπλοι παραστρατιωτικοί εξαπέλυσαν επίθεση σε ένα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται ασθενείς από τον ιό, σκοτώνοντας έναν επιδημιολόγο του ΠΟΥ και τραυματίζοντας δύο ακόμη. Ο Ράιαν τόνισε πως την Πέμπτη έγινε μια ακόμη απόπειρα επίθεσης στις ιατρικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπουτέμπο, χωρίς κανείς να τραυματιστεί και οι δράστες συνελήφθησαν.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ