Μακελειό στη Σρι Λάνκα – Η ισλαμιστική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και οι πανηγυρισμοί οπαδών του ISIS – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα αυξήθηκε στους 290 νεκρούς και τους 500 τραυματίες, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της ασιατικής χώρας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η τοπική ισλαμιστική οργάνωση, το National Thowheeth Jama’ath (NTJ), βρίσκεται πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι Αρχές της Σρι Λάνκα ερευνούν για πιθανές σχέσεις της οργάνωσης με ξένες οργανώσεις. Εδώ και δέκα ημέρες είχε σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι το ισλαμιστικό κίνημα ετοίμαζε επιθέσεις κατά εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Ο εκπρόσωπος Ρουγουάν Γκουνασεκέρα απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα καθεμιάς από τις επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί για τη λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών και σε καθένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία χθες Κυριακή. Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση δήλωσε στο μεταξύ ότι ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίασή του θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Η αστυνομία στη Σρι Λάνκα έχει συλλάβει συνολικά 13 άνδρες στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Δείτε το βίντεο

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους με ανατριχιαστικά μηνύματα πανηγυρίζουν για το μακελειό και κάνουν λόγο για αντίποινα για το λουτρό αίματος στα τεμένη στη Νέα Ζηλανδία και την ήττα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία.

Η ειδικός στα θέματα τρομοκρατίας Rita Katz ανέφερε ότι τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους κατακλύστηκαν από μηνύματα υπέρ των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα και προσευχές όπως “να δεχθεί ο Αλλάχ στους κόλπους του” τους δράστες. Κατά τη γνώμη της διευθύντριας του SITE Intelligence Group αυτό μπορεί να σημαίνει μία ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση.

“Αν και μία τέτοια ανάληψη ευθύνης προσδιορίζει τις επιθέσεις ως εκδίκηση για τη Νέα Ζηλανδία, πιθανότατα σχεδιάστηκαν πολύ καιρό πριν”, είπε.

Προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Τρομοκράτες” ενδέχεται να σχεδιάζουν κι άλλες επιθέσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι “τρομοκρατικές οργανώσεις” συνεχίζουν να σχεδιάζουν τη διάπραξη επιθέσεων στη Σρι Λάνκα.

“Τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν (…) απροειδοποίητα”, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία του που φέρει χθεσινή ημερομηνία.

Κατά τη διπλωματία των ΗΠΑ, στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Τι συνέβη;

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, περί τις 8:30 – 9:00 τοπική ώρα (6:00 – 6:30 ώρα Ελλάδας), σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Τα ξενοδοχεία, το Shangri-La, το Kingsbury και το Cinnamon, απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα το ένα από το άλλο.

Στο ξενοδοχείο Cinnamon, βομβιστής-καμικάζι, πολίτης της Σρι Λάνκα που είχε κλείσει δωμάτιο δίνοντας το όνομα Μοχάμεντ Αζάμ Μοχάμεντ, πυροδότησε τη βόμβα του εν μέσω πελατών που είχαν πάει στο εστιατόριο για έναν μπουφέ με την ευκαιρία του Πάσχα. Στόχος του ήταν προφανώς να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα ήταν δυνατόν.

Στο Σάνγκρι-Λα, καταστράφηκε επίσης το εστιατόριο.

Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες όπου ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα, προκαλώντας ποτάμια αίματος. Στόχοι: η πασίγνωστη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.

Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία έπληξε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας. Η δεύτερη έγινε σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

Συνολικά καταμετρήθηκαν από τις Αρχές οκτώ εκρήξεις.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Mail, Reuters, Mirror

Πηγή ΦΩΤΟ: Daily Mail, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ