Ντόναλντ Τραμπ: Σπουδαίος πρόεδρος ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Αιγύπτιου ομολόγου του, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, χαρακτηρίζοντάς τον “σπουδαίο πρόεδρο” παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν Αμερικανοί βουλευτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις προσπάθειες να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2034 αλλά και την σχεδιαζόμενη αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου έχει προτείνει μια συνταγματική μεταρρύθμιση με βάση την οποία ο Σίσι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2034, μια ενέργεια που έχει επικριθεί από Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς και οργανώσεις που ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε αν στηρίζει τις προσπάθειες για να παραμείνει ο Σίσι στην προεδρία για άλλα 15 χρόνια, ο Τραμπ απάντησε στους δημοσιογράφους: “Πιστεύω ότι κάνει σπουδαία δουλειά. Δεν ξέρω για αυτήν την προσπάθεια, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνει σπουδαία δουλειά. Είναι σπουδαίος πρόεδρος”.

Ο Σίσι είναι πρώην στρατηγός που ανήλθε στην εξουσία μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, το 2013, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Την επόμενη χρονιά ο Σίσι εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου. Η χώρα, η πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, θεωρείται στρατηγικής σημασίας από τις ΗΠΑ, αφενός λόγω της συνθήκης ειρήνης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ και αφετέρου επειδή ελέγχει τη Διώρυγα του Σουέζ, μια ζωτική θαλάσσια οδό για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τον αμερικανικό στρατό.

Μολονότι το Κογκρέσο ενέκρινε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Αίγυπτο για το τρέχον οικονομικό έτος, παράλληλα εκφράζει ανησυχίες για την πιθανή συμφωνία, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ Καΐρου και Μόσχας για την αγορά περίπου 20 μαχητικών αεροσκαφών SU-35. Σε μια επιστολή που δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα, γερουσιαστές κατηγορούν επίσης την Αίγυπτο ότι έχει φυλακίσει αδίκως περισσότερους από δώδεκα Αμερικανούς πολίτες. Η επιστολή, που απευθυνόταν στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, φέρει τις υπογραφές του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζι Ρις, του Δημοκρατικού Μπομπ Μενέντεζ και άλλων 15 γερουσιαστών.

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ευθέως στη σχεδιαζόμενη αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Σημείωσε μόνο ότι “έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος (…) σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία και άλλα πράγματα με την Αίγυπτο”.

“Ουδέποτε είχαμε καλύτερη σχέση απ’ ότι σήμερα”, πρόσθεσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες με τον Σίσι στο Οβάλ Γραφείο.

“Όλα τα εύσημα είναι δικά σας, κύριε πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξή σας σε όλα τα μέτωπα”, απάντησε ο Σίσι, μέσω του διερμηνέα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ