Μελέτη-γροθιά στο στομάχι: 2,7 δισεκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες

Οι γυναίκες παγκοσμίως έχουν μόνο τα τρία τέταρτα των δικαιωμάτων που έχουν οι άνδρες, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα, στην οποία επισημαίνεται ότι αυτό περιορίζει τις δυνατότητές τους να προσληφθούν σε δουλειά ή να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση.

“Αν οι γυναίκες είχαν ίσες ευκαιρίες (με τους άνδρες) το οποίο θα τους επέτρεπε να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ο κόσμος θα ήταν όχι μόνον πιο δίκαιος, αλλά και θα ευημερούσε περισσότερο”, σημείωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσωρινή πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Πολλές χώρες υλοποιούν μεταρρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως 2,7 δισεκατομμύρια γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν τις ίδιες επιλογές με τους άνδρες όσον αφορά την απασχόληση», τόνισε.

Ο δείκτης αυτός ισότητας μεταξύ των φύλων αποτελεί τμήμα μιας μελέτης που έγινε με τίτλο “Γυναίκες, επιχειρηματικότητα και νομοθεσία 2019: μια δεκαετία μεταρρυθμίσεων”.

Αποτελεί τον καρπό μιας συλλογής δεδομένων που έγινε τα τελευταία δέκα χρόνια σε 187 χώρες και καταγράφει οκτώ ενδεικτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση της ισότητας των δικαιωμάτων μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.

Η έρευνα καταλήγει στη διαπίστωση ότι αξιοσημείωτη πρόοδος έχει γίνει, καθώς ο μέσος όρος παγκοσμίως πέρασε από το 70 στο 75 μιας κλίμακας 100 βαθμίδων. Εξάλλου 131 χώρες συναίνεσαν στην υλοποίηση 274 μεταρρυθμίσεων, υιοθετώντας νόμους ή ρυθμίσεις που επιτρέπουν την καλύτερη ενσωμάτωση των γυναικών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι 35 χώρες, όπως η Βολιβία ή οι Μαλδίβες, εισήγαγαν νόμους κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο εργασίας, προστατεύοντας επιπλέον περίπου 2 δισεκατομμύρια γυναίκες.

Συνολικά 22 χώρες τερμάτισαν την ίδια ώρα τους περιορισμούς που επέβαλαν στις γυναίκες, οι οποίοι τις απέκλειαν ντε φάκτο από ορισμένους τομείς της οικονομίας.

Μεταξύ των “καλών μαθητών” βρίσκονται 5 χώρες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα: το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Λετονία και η Σουηδία. Αυτές έχουν το τέλειο σκορ καθώς φτάνουν στην κορυφή της κλίμακας, στο 100, “το οποίο σημαίνει ότι άνδρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα στους τομείς στους οποίους γίνεται αξιολόγηση”.

Πριν από μια δεκαετία καμία οικονομία δεν μπορούσε να καυχηθεί ότι είχε επιτύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μελανό σημείο ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ότι υπερβολικά πολλές γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με νόμους ή ρυθμίσεις που οδηγούν σε διακρίσεις στην επαγγελματική τους ζωή. Συνολικά 56 χώρες δεν έχουν αλλάξει τίποτα σε δέκα χρόνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ