Σε θάνατο καταδικάστηκαν 41 τζιχαντιστές στην Τυνησία

Σαράντα ένας τζιχαντιστές καταδικάστηκαν στην ποινή του θανάτου στην Τυνησία, αφού κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας πως συμμετείχαν στην επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων τον Ιούλιο του 2014 στα σύνορα με την Αλγερία, ανακοίνωσε η εισαγγελία χθες Σάββατο.

Οι 41 άνδρες, εκ των οποίων μόνο δύο τελούν υπό κράτηση και οι υπόλοιποι 39 διαφεύγουν τη σύλληψη, καταδικάστηκαν την Παρασκευή πρωτοδίκως από κακουργιοδικείο της Τύνιδας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της τυνησιακής εισαγγελίας, ο Σοφιάν Σλίτι.

Οι κατηγορούμενοι ανήκουν στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κρατος (ΙΚ), πρόσθεσε.

Η Τυνησία εφαρμόζει μορατόριο στη θανατική ποινή από το 1991: η εσχάτη των ποινών συνεχίζει να επιβάλλεται, αλλά οι καταδικασθέντες δεν εκτελούνται.

Τη 16η Ιουλίου 2014, δεκαπέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μια «τρομοκρατική» έφοδο στο όρος Σαάμπι, στην επαρχία Κασερίν (κεντροδυτικά), που παραμένει κρησφύγετο εξτρεμιστών.

Το υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει τότε πως 40 ως 60 «τρομοκράτες», εφοδιασμένοι με βαριά πολυβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών είχαν ανοίξει πυρ την ώρα που άρχιζε η διακοπή της νηστείας του ραμαζανιού εναντίον στρατιωτών.

Πέντε στρατιώτες έπεσαν νεκροί από σφαίρες, άλλοι εννέα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς στη σκηνή τους κι ένας δέκατος πέμπτος υπέκυψε αργότερα στα τραύματα που είχε υποστεί.

Είχε κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος μετά την επίθεση αυτή, την πλέον πολύνεκρη στην ιστορία του τυνησιακού στρατού.

Μετά την λαϊκή εξέγερση του 2011, η Τυνησία βρέθηκε αντιμέτωπη με την αλματώδη ανάπτυξη του τζιχαντιστικού κινήματος, στο οποίο αποδίδεται η ευθύνη για τους θανάτους πολλών δεκάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, τυνήσιων πολιτών αλλά και ξένων τουριστών.

Αν και η κατάσταση ως προς την ασφάλεια έχει παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να είναι παρούσες, ειδικά στην περιοχή των συνόρων με την Αλγερία, κι η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση βομβιστών-καμικάζι στο κέντρο της Τύνιδας εναντίον της προεδρικής φρουράς (12 μέλη της σκοτώθηκαν) τον Νοέμβριο του 2015.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ