Η Αίγυπτος προτρέπει το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εντείνει τις επαφές της με την κυβέρνηση του Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους προτρέποντας τις δύο πλευρές να σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Οι πηγές διευκρίνισαν ότι το Κάιρο τόνισε στην ισραηλινή κυβέρνηση πως είναι ανάγκη να υπάρξει δέσμευση από μέρους της σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστεί συναίνεση και από την παλαιστινιακή πλευρά ως προς αυτό.

Η εφημερίδα Αλ Αχράμ, επικαλούμενη επίσης πηγές προσκείμενες στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, ανέφερε ότι το Κάιρο επισήμανε στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι τα μέρη «πρέπει να τηρήσουν την (πρόσφατη) ανακωχή» βασιζόμενα στην «πρόοδο» που είχε επιτευχθεί.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άρματα μάχης έπληξαν πάνω από 70 θέσεις και εγκαταστάσεις της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ τη Δευτέρα — ανάμεσά τους τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αξά της Χαμάς. Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις επιδρομές και τα πλήγματα της Δευτέρας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές έγιναν σε αντίποινα για τις 300 και πλέον εκτοξεύσεις ρουκετών και όλμων εναντίον πόλεων στο νότιο Ισραήλ από τον θύλακα, που είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα Ισραηλινοί, ένας από τους οποίους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η νέα έξαρση της βίας σημειώθηκε μία ημέρα έπειτα από μια επιχείρηση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν επτά Παλαιστίνιοι — ανάμεσά τους ένα τοπικό ανώτερο στέλεχος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς και άλλα πέντε μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ — καθώς κι ένας ισραηλινός αντισυνταγματάρχης.

Επρόκειτο για το δεύτερο στέλεχος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων που έχασε τη ζωή του στον τομέα αυτόν από τα τέλη Μαρτίου. Τουλάχιστον 231 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί στον θύλακα, που παραμένει υπό αυστηρό αποκλεισμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, έκτοτε.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ